Koeman verrast en wijzigt basiself Oranje tegen Engeland

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
10 jul. 2024, 19:50
10 jul. 2024, 20:04
Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal
© IMAGO/Mee Met Oranje - Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal

Het Nederlands elftal speelt dinsdag tegen Engeland in de halve finale van het EK met één wijziging in de opstelling. Bondscoach Ronald Koeman kiest er in Dortmund voor om met Donyell Malen en niet met Steven Bergwijn als rechtsbuiten te beginnen. Bergwijn startte zowel in de achtste finales als in de kwartfinales, maar werd telkenmale in de rust gewisseld. In het duel met Roemenië kampte hij met fysieke klachten, terwijl hij tegen Turkije werd vervangen omdat Oranje in de rust tegen een 0-1 achterstand aankeek.

Bart Verbruggen neemt plaats onder de lat in het Signal Iduna Park en heeft een defensie met Denzel Dumfries, Stefan de Vrij, Virgil van Dijk en Nathan Aké voor zich. Pierre van Hooijdonk opperde deze week om niet Aké maar Micky van de Ven aan het startsignaal te laten verschijnen in verband met de rappe Bukayo Saka, maar Koeman kiest ervoor om de rappe linksback op de bank te houden.

Op het middenveld vormen Tijjani Reijnders en Jerdy Schouten waarschijnlijk wederom het blok, met Xavi Simons als nummer 10. De voorhoede bestaat uit Cody Gakpo op links, Memphis Depay in de punt van de aanval en Malen op rechts. De aanvaller van Borussia Dortmund, die dus een 'thuiswedstrijd' speelt, speelde dit EK alleen tegen Oostenrijk (2-3 nederlaag) ook al in de basis bij Oranje. In de achtste finale scoorde hij als invaller twee keer tegen Roemenië (0-3).

Opstelling van Nederland tegen Engeland

Koeman ziet geen enkele reden om Depay uit de basis te halen of op een andere positie neer te zetten, rondom een diepe spits als bijvoorbeeld Wout Weghorst. “In principe starten ze niet samen. Gaandeweg een wedstrijd samen kan wel”, zei Koeman eerder deze week. Dankzij een sterke invalbeurt van Weghorst slaagde Oranje er tegen Turkije in om een 0-1 achterstand om te buigen in een 2-1 overwinning.

De winnaar van de halve finale speelt komende zondag de finale tegen Spanje, dat dinsdagavond met 2-1 te sterk was voor Frankrijk. Nederland en Engeland stonden in de geschiedenis 22 keer tegenover elkaar. De landen zijn op papier al decennialang aan elkaar gewaagd sinds de eerste onderlinge ontmoeting in mei 1935: zeven overwinningen voor Nederland, negen remises en zes overwinningen voor Engeland. Niet onbelangrijk: vier van die zes Engelse zeges waren in de eerste zeven ontmoetingen. Het doelsaldo is licht in het voordeel van the Three Lions: 31-29.

Lees ook: Waar en hoe laat wordt Nederland - Engeland uitgezonden?

Sinds de fameuze 1-4 nederlaag tegen Engeland op het EK van 1996 verloor Nederland nog maar één keer, naast vier zeges en vier remises. Op 23 maart 2018 zag Koeman zijn debuut als bondscoach in een vriendschappelijke 0-1 nederlaag eindigen. De laatste onderlinge ontmoeting was op 6 juni 2019. Nederland won met 3-1 in de halve finale van de Final Four, het eindtoernooi van de Nations League.

Opstelling Nederland: Verbruggen; Dumfries, De Vrij, Van Dijk, Aké; Schouten, Simons. Reijnders; Malen, Depay en Gakpo

Opstelling Engeland: Pickford, Walker, Stones, Guehi, Saka, Mainoo, Rice, Trippier, Foden, Bellingham en Kane.