Koeman verklapt richting Nederland-Duitsland opnieuw basiskracht: ‘Ja, Valentijn'

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
09 sep. 2024, 14:45
10 sep. 2024, 11:05
Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal
© OnsOranje - Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal

Ronald Koeman ziet geen reden om Matthijs de Ligt uit de basis van het Nederlands elftal te halen. De verdediger maakte zaterdag in het Nations League-duel met Bosnië en Herzegovina (5-2) een weifelende indruk en ging finaal in de fout bij de 3-2 van Edin Dzeko. Toch kiest Koeman ervoor om De Ligt vertrouwen te blijven geven. De verdediger van Manchester United verschijnt ook dinsdagavond tegen Duitsland aan het startsignaal.

Koeman en De Ligt spraken zondag kort over het moment waarop De Ligt zijn tegenstander volledig uit het oog verloor. “Hij stond positioneel niet goed”, blikte de bondscoach terug op het gesprek met de verdediger. “Hij kwam niet goed uit met zijn stappen en dat is een slecht individueel moment van een verdediger. Daar moet hij van leren en daar moet ook niet dramatisch over worden gedaan. Het is gebeurd en dat moet beter.”

Artikel gaat verder onder video

Lees ook: Waar en hoe laat wordt Nederland - Duitsland uitgezonden?

“Maar voor de rest vond ik dat De Ligt, ook aan de bal, enkele goede momenten had. Hij had een enkele keer ook een goede pass waar een kans uit ontstond. Dus we moeten ook niet de nadruk op dat ene moment leggen. Het is duidelijk dat dit soort momenten beter moeten.” Driessen: “Dus je handhaaft hem. Jij laat hem spelen om dat vertrouwen te houden?” Koeman antwoordde kort met een ietwat nors gezicht: “Ja, Valentijn.”

Lees ook: Koeman reageert op akkefietje tussen Weghorst en de broers Timber

Driessen vroeg zich daarnaast af of Koeman wellicht tegen Duitsland beroep gaat doen op Quinten Timber, die altijd veel agressiviteit en duelkracht met zich meebrengt. “Ik vond dat die andere drie dat ook hadden”, verwees Koeman naar Ryan Gravenberch, Jerdy Schouten en Tijjani Reijnders. “Ik vond dat we een erg goed middenveld hadden. Timber deed de laatste tien minuten mee, maar is absoluut een speler waarmee je kan beginnen.”

“Timber voegt iets toe, ook al waren het maar tien minuten. Agressiviteit, doorbewegen. Daar ben ik naar op zoek en daar moet je ook als middenvelder in het hedendaagse voetbal ook over kunnen beschikken. Dat beheerst hij.” Koeman liet voorafgaand aan het duel met Bosnië reeds doorschemeren dat Brian Brobbey in de punt van de aanval zal beginnen. De verwachting is dat er verder niet veel veranderingen zullen zijn, daar alle spelers fit zijn. Jeremie Frimpong verliet zondag het trainingskamp om privéredenen.