Koeman verklapt nu al opvallende basisspeler tegen Duitsland

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
07 sep. 2024, 20:46
07 sep. 2024, 20:56
Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal
© NOS - Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal

Brian Brobbey is dinsdag de spits van het Nederlands elftal in de Nations League-wedstrijd tegen Duitsland. Bondscoach Ronald Koeman onthulde zaterdagavond voor de aftrap van het duel met Bosnië en Herzegovina dat de aanvaller van Ajax over drie dagen in de punt van de aanval zal staan. De bondscoach kiest tegen Bosnië en Herzegovina juist voor Joshua Zirkzee, die daarmee zijn basisdebuut voor Oranje maakt.

Koeman spreekt van 'een nieuw begin' na het EK, waar Nederland in de halve finales strandde. "Het is nieuw en zo voelt dat ook. Er is een andere dynamiek en daar ben ik nieuwsgierig naar", vertelde Koeman bij de NOS. "Het is een andere samenstelling en ik hoop dingen terug te zien waar we op getraind hebben deze week."

Artikel gaat verder onder video

Brian Brobbey staat bij Oranje in de basis tegen Duitsland

Zirkzee krijgt zodoende de voorkeur boven Brobbey en ook Wout Weghorst, die Koeman vooral als onderdeel van 'plan B' ziet. “Ja, dat is de ene kant, maar de andere kant is dat Weghorst buiten twee invalbeurten van een paar minuten nog niet veel heeft gespeeld. Ik wil Brobbey en Zirkzee in actie zien. Brobbey speelt dinsdag tegen Duitsland."

Zirkzee mag het laten zien tegen Bosnië. "Hij moet zijn spel spelen. Hij heeft kwaliteiten om in de bal te spelen, maar vanavond verwacht ik dat hij dat minder hoeft te doen, omdat de tegenstander waarschijnlijk zal inzakken. Dan moet je ook 'lengte' maken en in de zestien zijn", legde de bondscoach zijn keuze uit.

Lees ook: Koeman zorgt voor verrassingen in basiself van Oranje tegen Bosnië

Ryan Gravenberch start na zijn uitstekende begin van het seizoen bij Liverpool als linkermiddenvelder. "Ryan is wel een type speler die een man kan uitspelen met een versnelling aan de bal. Het ligt altijd aan hoe een tegenstander verdedigend staat. Daar moet je geduld in hebben. Hoe meer spelers je hebt die een speler kunnen uitspelen, hoe sneller je tot kansen komt."