Koeman onthult selectie voor de Nations League: Olij kan debuteren, geen De Vrij

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
30 aug. 2024, 12:07
01 sep. 2024, 20:34
Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal
© IMAGO/Mee Met Oranje - Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal

Ronald Koeman heeft vrijdag zijn selectie van het Nederlands elftal voor de Nations League-duels met Bosnië en Herzegovina en Duitsland bekendgemaakt. De bondscoach heeft 23 spelers geselecteerd, onder wie drie doelmannen. Koeman verkiest Nick Olij kiest boven Justin Bijlow. Verder zijn onder anderen Stefan de Vrij, Mats Wieffer en Teun Koopmeiners afgevallen.

Ten opzichte van de voorselectie zijn Bijlow (Feyenoord), Koopmeiners (Juventus), De Vrij (Internazionale), Wieffer, Jan Paul van Hecke (beiden Brighton & Hove Albion), Jordan Teze (PSV), Ian Maatsen (Aston Villa), Justin Kluivert (Bournemouth), Kenneth Taylor, Steven Bergwijn (beiden Ajax), Noa Lang (PSV) en Crysencio Summerville (West Ham United) afgevallen. De Vrij, Bergwijn en Maatsen behoorden eerder deze zomer wel tot de EK-selectie van Koeman. De Vrij is herstellende van een bovenbeenblessure en ontbrak de afgelopen weken al bij Internazionale. Koopmeiners speelde dit seizoen nog niet vanwege transferperikelen

Lees ook: Wereldstunt Van de Zandschulp: hij verslaat wereldtopper Alcaraz op US Open

Ook Memphis Depay ontbreekt in de definitieve selectie van Koeman. Voor de aanvaller geldt dat hij eerst een club moet vinden voordat hij weer in beeld komt. De bondscoach liet eerder weten dat Georginio Wijnaldum en Marten de Roon niet meer op een plek bij Oranje hoeven te rekenen. Daley Blind kondigde zelf zijn afscheid al aan na 108 interlands. Frenkie de Jong ontbreekt nog steeds vanwege een blessure.

Selectie Nations League Nederlands elftal:

Doelmannen:

Mark Flekken (Brentford), Nick Olij (Sparta Rotterdam) en Bart Verbruggen (Brighton & Hove Albion).

Verdedigers:

Nathan Aké (Manchester City), Virgil van Dijk (Liverpool), Denzel Dumfries (Internazionale), Jeremie Frimpong (Bayer 04 Leverkusen), Lutsharel Geertruida (Feyenoord), Matthijs de Ligt (Manchester United), Jurriën Timber (Arsenal) Jorell Hato (Ajax) en Jan Paul van Hecke (Brighton & Hove Albion).

Middenvelders:

Ryan Gravenberch (Liverpool), Tijjani Reijnders (AC Milan), Jerdy Schouten (PSV), Quinten Timber (Feyenoord) en Joey Veerman (PSV).

Aanvallers:

Brian Brobbey (Ajax), Cody Gakpo (Liverpool), Donyell Malen (Borussia Dortmund), Xavi Simons (RB Leipzig), Wout Weghorst (Ajax) en Joshua Zirkzee (Manchester United).

Tekst gaat verder onder de foto.

Jurriën Timber keert terug in de selectie van Koeman. Hij scheurde een jaar geleden zijn voorste kruisband bij zijn debuut in de Premier League, maar is inmiddels helemaal terug bij Arsenal. Voor het eerst zit hij samen met zijn tweelingbroer Quinten (Feyenoord) in de selectie van Oranje. Wel trainden de broertjes eerder al samen onder Louis van Gaal. De verdediger van Arsenal kan voor het eerst sinds 4 maart 2023 minuten maken in Oranje. Destijds verloor Nederland in de EK-kwalificatie met 4-0 van Frankrijk. Zijn broer zit voor de tweede keer bij het Nederlands elftal.

De Nations League begint voor het Nederlands elftal op 7 september in Eindhoven met een wedstrijd tegen Bosnië & Herzegovina. Drie dagen volgt er een duel met Duitsland in de Johan Cruijff ArenA. Hongarije is het vierde land in de Nations League-groep groep. Op het EK in Duitsland werd Oranje begin juli in de halve finale uitgeschakeld door Engeland (1-2 verlies).