Koeman noemt drie voorwaarden voor rentree van Depay in Oranje

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
07 okt. 2024, 17:31
08 okt. 2024, 12:43
Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal
© ESPN - Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal

Memphis Depay is nog altijd in beeld bij het Nederlands elftal. Ronald Koeman wilde in september niet uitgebreid reageren toen de aanvaller op weg was naar Corinthians, maar deed dat maandag wél tijdens een persconferentie. De op één na meest trefzekere Oranjespeler ooit heeft immers zijn eerste duels achter de rug. Koeman sluit niet uit dat Depay weer voor Oranje in actie gaat komen als hij aan bepaalde voorwaarden voldoet.

NOS-verslaggever Jeroen Stekelenburg vroeg Koeman of hij in de nacht van zaterdag op zondag tussen twaalf en twee televisie had gekeken, verwijzend naar de ontmoeting tussen Corinthians en Internacional (2-2) in de Braziliaanse Série A. “Ik heb alleen de eerste helft gezien. Of ik genoeg had gezien? Nee, het was laat en ik wilde mijn ogen sluiten. Maar de eerste helft was leuk om te kijken.”

Artikel gaat verder onder video

Memphis Depay blijft in beeld voor het Nederlands elftal

Stekelenburg vroeg Koeman wat de status van Depay is. De aanvaller is sinds het EK niet meer opgeroepen omdat hij in september nog officieel geen club had en nu nog amper wedstrijdritme heeft. “De status van Memphis is dat hij meer moet gaan spelen om bij Oranje in beeld te komen”, antwoordde Koeman. “En hij moet fitter worden. Maar ik was blij om de volgende ochtend te lezen dat hij 85 minuten had gespeeld.”

Lees ook: Koeman zat zelfs 's ochtends nog te bellen: 'We worden niet serieus genomen'

“Hij moet meer spelen, hij moet goed spelen en hij moet fitter zijn”, somde Koeman op. Hij denkt niet dat een eventuele terugkeer van Depay een gevaar zou kunnen vormen voor de frisse wind die er nu waait bij Oranje. “Nee, dat geloof ik niet. Dat is zeker geen reden om het niet te doen.”

Koeman ziet voorlopig Joshua Zirkzee en Brian Brobbey als zijn eerste spitsen bij Oranje, met Wout Weghorst als Plan B. Tijdens het EK hield hij echter vast aan Depay, ondanks de kritiek van buitenaf. Zirkzee kreeg een basisplaats in de Nations League-wedstrijd tegen Bosnië en Herzegovina (5-2) en was meteen belangrijk met een doelpunt en een assist. Brobbey mocht starten tegen Duitsland (2-2) en maakte eveneens een sterke indruk.