Koeman neemt eerdere woorden over Brobbey en Zirkzee in Oranje terug

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
10 okt. 2024, 19:48
10 okt. 2024, 20:01
Bondscoach Ronald Koeman
© ESPN - Bondscoach Ronald Koeman

Ronald Koeman laat nog niet in zijn kaarten kijken. De bondscoach van het Nederland elftal gaf eerder aan dat hij graag met één vaste spits wilde spelen, maar tijdens de persconferentie liet hij daar weinig over los. Koeman wil zijn opstelling nog geheim houden en vertelde alleen waar hij naar kijkt bij Brian Brobbey en Joshua Zirkzee.

Tijdens het persmoment van Oranje kreeg Koeman de vraag waar hij naar kijkt bij zijn twee spitsen. "Het ligt aan prestaties bij de clubs, wedstrijden die ze gespeeld hebben en daar kijk je naar", antwoordde de bondscoach, die vervolgens terugkwam op zijn eerdere uitspraken. "Misschien sprak ik iets te makkelijk uit dat ik een nummer één op de spitspositie wilde hebben. Je kunt in wedstrijden gebruik maken van de een én van de ander. Bij deze situatie is dat een mogelijkheid. Daarom zet ik mij niet vast op één iemand. Dit kan dus meerdere interlandperiodes zijn."

Artikel gaat verder onder video

Speelt Brian Brobbey of Joshua Zirkzee?

Volgens Koeman is zijn keuze voor één vaste spits een proces dat tijd nodig heeft. Als voorbeeld nam de bondscoach Zirkzee, die het lastig heeft na zijn overstap naar Manchester United. "Het is een moeilijke situatie daar", aldus Koeman. "Rasmus Højlund is fit en dus heeft Zirkzee minder gespeeld. Er moet bij de club een situatie komen dat je voor één gaat kiezen." In een interview met Mee Met Oranje kwam Boudewijn Zenden eerder deze week met dezelfde conclusie. Koeman: "Het liefst speel ik met een vaste spits. Maar zo ver zijn we nog niet. Brobbey en Zirkzee liggen nog dicht bij elkaar. Het kan best zijn dat ik de komende perioden blijf wisselen. Als ik dat nu niet zou zeggen, dan blijf ik daar iedere interlandperiode vragen over krijgen."

Lees ook: Brobbey: 'Ik moet nadenken over wat ik zeg, maar hij is verder dan Godts'

Koeman heeft wel veel vertrouwen in beide spitsen. "Er zit veel rek in jongens van 22 en 23 jaar oud. Als je op de juiste manier werkt en traint." De bondscoach is onder de indruk van Brobbey, die de afgelopen periode veel kritiek van onder andere Marco van Basten kreeg. "We hebben ook tegen Duitsland gezien waar zijn goede kwaliteiten liggen: snelheid, sterk, balvast. Hij heeft altijd diepte als spits."

Lees ook: Blessuregolf zorgt voor positief effect: 'Een heerlijk vooruitzicht voor Frenkie'

"Maar er zijn onderdelen waarop hij kan én moet verbeteren: iets meer rust voor de goal, zijn eerste aanname. Maar dat is logisch. Extreme grote talenten zijn volmaakt op die leeftijd. Dat beseft Brobbey en hij staat daar ook open voor. Je praat daar wel met hem over", aldus Koeman. Verder wilde de bondscoach echter niet te veel kwijt. "Ik ga niets loslaten over de opstelling. Dat zien jullie morgen wel", besloot Koeman.