Koeman maakt voorselectie Nations League bekend: géén De Jong, opvallende terugkeer

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
25 okt. 2024, 13:04
25 okt. 2024, 14:53
De voorselectie van Ronald Koeman voor de Nations League
© IMAGO/Mee Met Oranje - De voorselectie van Ronald Koeman voor de Nations League

Ronald Koeman heeft zijn voorselectie voor de laatste groepswedstrijden van Oranje in de Nations League bekendgemaakt. Oranje speelt op 16 november tegen Hongarije en op 19 november volgt een uitduel met Bosnië en Herzegovina. In totaal heeft de bondscoach 27 internationals opgenomen in zijn voorlopige keurkorps. Noa Lang en Kenneth Taylor keren na lange tijd terug in het Nederlands elftal. Jerdy Schouten, Teun Koopmeiners, Joey Veerman en Xavi Simons ontbreken door blessures. Ook Frenkie de Jong zit niet bij het voorlopige keurkorps.

Ten opzichte van de vorige selectie keren Jan Paul van Hecke, Nathan Aké, Wout Weghorst terug in de selectie van Ronald Koeman. Het drietal miste de vorige interlandperiode door enkele fysieke problemen. Lang keert na meer dan een jaar terug bij het Nederlands elftal. Hij maakte in het EK-kwalificatieduel met Ierland op 10 september 2023 (1-2 winst) voor het laatst minuten in Oranje. Vervolgens ontbrak de international lange tijd door blessures. De aanvaller maakte tussendoor nog wel zijn rentree bij PSV, maar raakte snel weer geblesseerd en miste ook het EK. Taylor speelde op 24 maart 2023 in het EK-kwalificatieduel met Frankrijk (4-0 verlies) voor het laatst in het Nederlands elftal. Hij werd destijds na een halfuur al gewisseld door Koeman.

Ronald Koeman presenteert voorselectie Nations League

"Op deze voorlopige lijst hebben we alleen spelers gezet die nu volledig fit en inzetbaar zijn. Helaas hebben we te maken met veel jongens waar nog een vraagteken achter staat. We houden dat de komende periode natuurlijk nauwlettend in de gaten. Het zou kunnen dat spelers dan alsnog in beeld komen voor de definitieve selectie over twee weken", zegt Koeman in een persbericht van de KNVB. De Jong is inmiddels terug na een langslepende blessure en krijgt de laatste weken steeds meer speelminuten bij Barcelona. Koeman heeft hem echter nog niet in zijn voorlopige selectie opgenomen. Ook Memphis Depay ontbreekt nog.

Tekst gaat verder onder de foto.

Koopmeiners meldde zich vorige interlandperiode wel nog bij het Nederlands elftal, maar haakte toen al snel af. Na onderzoeken bleek dat de middenvelder een ‘licht ontwrichte fractuur’ in zijn ribben had opgelopen. Schouten miste de vorige interlandperiode met Oranje ook al. Koeman meldde eerder dat zijn afwezigheid met 'vermoeidheid' had te maken, maar de middenvelder van PSV kampte destijds met een knieblessure. Nu heeft de dertienvoudig international een spierblessure opgelopen. Ook Simons ontbreekt met een kwetsuur. Hij liep in de Champions League-wedstrijd tegen Liverpool (0-1 verlies) een enkelblessure op. Guus Til werd de vorige interlandperiode als vervanger van Koopmeiners opgeroepen en hij behoort nu weer tot de voorselectie.

Lees ook: Braziliaanse media geven Koeman opvallend advies over Depay

Ook Virgil van Dijk is weer in de voorselectie van Koeman opgenomen. De aanvoerder van Oranje miste het groepsduel met Duitsland (1-0 verlies) door een rode kaart die hij kreeg tegen Hongarije (1-1). Het Nederlands elftal staat na vier wedstrijden in de Nations League tweede in Groep 3 van Divisie A. Bosnië staat vierde met één punt. Nummer een Duitsland is door naar de kwartfinales. Nederland vecht samen met Hongarije, dat hetzelfde puntenaantal heeft (5), om de tweede plek. Die geeft ook recht tot deelname aan de kwartfinales.

Lees ook: Waar en hoe laat wordt Nederland - Indonesië uitgezonden?

Voorselectie Oranje Nations League

Doel: Bart Verbruggen (Brighton & Hove Albion), Mark Flekken (Brentford) en Nick Olij (Sparta Rotterdam).

Verdediging: Nathan Aké (Manchester City), Virgil van Dijk (Liverpool), Denzel Dumfries (Inter), Jeremie Frimpong (Bayer 04 Leverkusen), Lutsharel Geertruida (RB Leipzig), Jorrel Hato (Ajax), Jan Paul van Hecke (Brighton & Hove Albion), Matthijs de Ligt (Manchester United), Ian Maatsen (Aston Villa), Micky van de Ven (Tottenham Hotspur) en Stefan de Vrij (Inter).

Middenveld: Ryan Gravenberch (Liverpool), Tijjani Reijnders (AC Milan), Quinten Timber (Feyenoord), Mats Wieffer (Brighton & Hove Albion), Kenneth Taylor (Ajax) en Guus Til (PSV).

Aanval: Brian Brobbey (Ajax), Cody Gakpo (Liverpool), Joshua Zirkzee (Manchester United), Justin Kluivert (Bournemouth), Donyell Malen (Borussia Dortmund) en Wout Weghorst (Ajax).