Koeman is op zijn hoede: ‘Cody en Virgil hebben mij geïnformeerd’

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
10 okt. 2024, 19:56
10 okt. 2024, 20:49
Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal
© ESPN - Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal

Het Nederlands elftal werkt toe naar de Nations League-wedstrijd tegen Hongarije van vrijdagavond in Boedapest. Bondscoach Ronald Koeman heeft een fitte spelersgroep tot zijn beschikking en wilde donderdagavond tijdens de persconferentie niet kwijt met welke elf hij gaat spelen. Hongarije zal een goed resultaat moeten boeken na de 5-0 nederlaag tegen Duitsland en de 0-0 tegen Bosnië en Herzegovina. Koeman is dan ook op zijn hoede.

“Dit is niet de makkelijkste tegenstander in de groep”, benadrukte Koeman. "Eerlijk gezegd verbaast het mij best wel. Bij de vorige editie van de Nations League waren ze tot de laatste wedstrijd vol in beeld om de Final Four te halen. En dat waren nog veel dezelfde spelers. Ik kan er niet over oordelen waarom ze een iets mindere periode hebben. Maar het geeft wel aan, dat we niet moeten denken dat we er zomaar van winnen.”

Artikel gaat verder onder video

Ronald Koeman is op zijn hoede voor Hongarije

Koeman is logischerwijs op de hoogte van de kwaliteiten van Dominik Szoboszlai, captain van Hongarije. De middenvelder staat onder contract bij het Liverpool van Virgil van Dijk, Cody Gakpo en sinds afgelopen zomer Ryan Gravenberch. “Hij is zeker een speler om in de gaten te houden. Ik heb mij goed laten informeren door Cody en Virgil. Je ziet ook in de beelden dat hij heel belangrijk is voor het Hongaarse team. Alle standaardsituaties gaan via hem, dus hij is zeker een speler om in de gaten te houden.” Ook assistent-bondscoach en broer Erwin Koeman heeft als voormalig bondscoach van Hongarije nog extra informatie. “We hebben wel wat informatie natuurlijk dankzij de vrienden en de contacten die Erwin nog heeft. Maar meer ook niet”, antwoordde Koeman.

Lees ook: Koeman neemt eerdere woorden over Brobbey en Zirkzee in Oranje terugh

Koeman weet nog niet zo goed wat hij van Hongarije kan verwachten. De bondscoach schetst twee scenario’s. “Als ze hetzelfde gaan doen als tegen Duitsland, dan wordt het een heel aantrekkelijke wedstrijd”, lachte Koeman. “Dan worden wij hoog onder druk gezet en dan moeten we zien hoe we daarmee omgaan. Het kan ook zo zijn dat ze ons opvangen in een blok. Dan zullen we heel scherp moeten zijn op de momenten dat we moeten verdedigen.”

De bondscoach van Oranje beseft dat het geen automatisme is dat de wedstrijd tegen Hongarije op vergelijkbare wijze zal verlopen als de wedstrijden van afgelopen maand. "Ik denk dat dit een andere wedstrijd wordt dan de eerste twee. Iedere tegenstander is anders, iedere tegenstander zal ons anders bespelen. Dat is niet vergelijkbaar. Het liefst willen we wel hetzelfde niveau houden en ook de manier waarop met veel energie. Die lijn willen we graag doortrekken.”

Lees ook: Oranje speelde 17 keer tegen Hongarije: dit waren de 3 mooiste interlands

Bondscoach Marco Rossi van Hongarije verwacht op zijn beurt een zware avond en misschien nog wel zwaarder dan tegen Duitsland. “Je hoeft alleen maar te kijken naar waar hun spelers spelen, in welke teams en competities. Nederland staat ​​ook hoger dan Duitsland op de FIFA-wereldranglijst en zal de wedstrijd willen domineren, de bal bezitten en het ritme van het spel bepalen. 'Als er een mogelijkheid is om te counteren, dan moeten we die kans snel grijpen. We moeten ook profiteren van de standaardsituaties.”

Lees ook: Oud-internationals buigen zich over spitspositie Oranje: 'Hij scoort vanuit elke hoek'

Lees meer over:

Nederland Ronald Koeman