Koeman bereidt Oranje-fans voor op nóg meer slecht nieuws binnen 24 uur

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
11 jun. 2024, 07:05
11 jun. 2024, 10:01
Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal
© NOS - Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal

De kans lijkt klein dat Teun Koopmeiners inzetbaar is voor het Nederlands elftal in de eerste groepswedstrijd tegen Polen op het EK in Duitsland. Bondscoach Ronald Koeman nam maandagavond na afloop van de oefeninterland tegen IJsland (4-0 winst) alvast een voorschot op slecht blessurenieuws over de middenvelder.

Koopmeiners raakte geblesseerd tijdens de warming-up voor de interland in De Kuip. Hij had last van zijn lies en werd in de basisopstelling vervangen door Jerdy Schouten. Koeman betreurde de situatie, ook voor de middenvelder van Atalanta persoonlijk. “Als iemand het verdient, dan is het Teun”, liet de bondscoach weten bij de NOS.

Artikel gaat verder onder video

Teun Koopmeiners is een groot vraagteken bij Oranje voor EK

“Bij de eerste bal die hij afwerkte, schoot het in zijn lies', vervolgde Koeman, die niet erg positief gestemd was over de blessure. “We weten nog niet hoe het is met Koopmeiners. Dat gaan we morgenochtend vroeg zien in de testresultaten. Maar ik heb slechte vermoedens…”, benadrukte Koeman, die een zorgelijk gezicht trok. Ook aanvoerder Virgil van Dijk, die maandagavond de 2-0 verzorgde, vreesde slecht blessurenieuws over Koopmeiners. “Over Teun is nog niets bevestigd, maar het ziet er niet goed uit”, erkende de verdediger na afloop voor de camera van ESPN.

Lees ook: Frenkie de Jong plaatst eerste reactie na horen van het slechtst denkbare nieuws

Koeman kreeg maandag intern te horen dat Frenkie de Jong het EK definitief niet gaat halen. Dat nieuws werd na de 4-0 zege naar buiten gebracht. Indien naast De Jong ook Koopmeiners het EK moet laten schieten lijkt het logisch dat Koeman in ieder geval één extra middenvelder oproept. Door de naam van Quinten Timber kan in ieder geval een streep, zo benadrukte Koeman. “Ik heb iets in mijn hoofd, maar dat zal ik eerst intern communiceren. Timber? Nee, dat is Quinten Timber niet.”

“Hij is niet fit en staat ook niet stand-by.” Ook voor een andere Feyenoorder, Mats Wieffer, komt het EK te vroeg. “Nee, die is niet fit.” Hans Kraay junior opperde maandagavond zelf Kenneth Taylor als enige serieuze optie om bij de selectie van Oranje te worden gehaald, maar ook andere namen vielen in de studio van ESPN. “We hadden er een stuk of negen. Wieffer, Marten de Roon, Timber, Koopmeiners, Frenkie, Tijjani Reijnders, Georginio Wijnaldum, Joey Veerman en Jerdy Schouten. De vraag was wat we daar allemaal mee moesten”, zo zei Kraay junior. “Maar nu zijn er al vijf weggevallen.”

Lees ook: Koeman haalt keihard uit naar Barcelona na afhaken Frenkie de Jong

“Ryan Gravenberch is er ook bij, maar het is niet alsof we zo een middenvelder kunnen aanwijzen die er nu bij kan komen”, benadrukte hij “Jij (presentator Milan van Dongen, red.) zei net dat we misschien moeten denken aan Jordy Clasie, als het ook met Koopmeiners slecht gaat. Clasie kan het niveau aan, maar die heeft eigenlijk al bedankt.” De middenvelder van AZ speelde zeventien interlands voor Oranje, maar bedankte de afgelopen jaren meermaals voor de eer.

“En de vraag is of hij fit is en niet lang op vakantie is geweest”, reageerde Van Dongen. “Het lijkt me geen heel realistische optie, maar Koeman is wel iemand die mensen meeneemt die hij al kent. Misschien selecteert hij wel helemaal geen vervanger.” En voor Koopmeiners? “Als Koopmeiners echt als nummer 10 in de selectie zit, en er moet een vervanger komen, zou je aan Guus Til kunnen denken”, doelde hij op de middenvelder van PSV.