Koeman bekijkt bizarre beelden van Hongarije - Nederland: 'Ik kan dit niet begrijpen!'

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
12 okt. 2024, 06:49
12 okt. 2024, 17:33
Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal
© IMAGO - Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal

Ronald Koeman heeft grote twijfels over de beslissingen van scheidsrechter Lukas Fähndrich in de Nations League-wedstrijd tussen Hongarije en Nederland (1-1). De bondscoach van het Nederlands elftal was van mening dat Hongarije vrijdagavond een rode kaart had moeten krijgen in de tweede helft, terwijl hij het overdreven vond dat Virgil van Dijk met rood van het veld gestuurd werd.

Toen verslaggever Jeroen Stekelenburg na afloop begon over de rode kaart die Van Dijk van de Zwitserse arbiter kreeg, uitte Koeman zijn frustraties over het optreden van de leidsman: “Het was frustrerend. Ik begrijp het ook niet”, zei Koeman over de eerste gele kaart van Van Dijk. “Want volgens mij mag een aanvoerder bij een scheidsrechter protesteren en is de overtreding op Donyell Malen er een die goed is voor een rode kaart.”

Artikel gaat verder onder video

Lees ook: Van Dijk verklapt welke twee woorden hij naar scheidsrechter Fähndrich riep

“Er is totaal geen intentie om de bal te spelen”, zag Koeman bij het terugkijken van de beelden. De tweede gele kaart voor Van Dijk vond de bondscoach overigens terecht. De gelijkmaker van Denzel Dumfries gaf Koeman uiteindelijk nog wel een goed gevoel, al baalde hij van het optreden van zijn ploeg in de eerste helft. “Als je met een man minder komt, dan ben je opgelucht dat je nog de 1-1 maakt. Ik had er na de rust wel geloof in. Ik vond dat we toen beter speelden dan in de eerste helft, maar het was allemaal net niet.”

Lees ook: Oranje-fans zien schandalig moment in Hongarije: 'Respectloos, dit kan écht niet'

“Ik had wel het idee dat we gingen scoren, maar als je dan ook nog achter komt... wordt het extra moeilijk.” Nederland kwam na ruim een half uur op achterstand door Roland Sallai. "We lijden een beetje onnodig balverlies via Tijjani (Reijnders, red.). Micky (van de Ven, red.) komt tegen twee man en die doet eigenlijk wat hij moet doen door te 'sluiten', maar in zijn rug staat er nog een vrij."

Koeman verwijt Van Dijk niets in die situatie. "Virgil is iemand aan het dekken. Ik weet niet of Quinten (Timber, red.) iets meer had kunnen doen nog naar achteren toe misschien… Hongarije heeft het goed gedaan. Ze durfden niet zo te spelen als tegen Duitsland. Ze wisten dat ze dan problemen zouden krijgen. Ze hebben centraal alles dichtgemaakt. Geen druk op de bal, maar met elf man erachter. Daar hadden wij heel veel moeite mee.”

Lees ook: Van Hooijdonk geeft na 18 maanden toe: 'Van der Vaart zag het goed'

Koeman vond echter dat Oranje de thuisploeg hielp, aangezien het aan de linkerkant niet goed stond tussen Van de Ven en Cody Gakpo. "In de rust gaf ik aan wat we beter moesten doen aan de linkerkant, want Cody Gakpo moest meer aan de zijkant gaan spelen. Dan moet je natuurlijk heel geconcentreerd blijven. We wisten dat we heel geduldig moesten zijn, maar we waren zeker niet balvast genoeg in de laatste fase van de aanval”, besloot Koeman.