De KNVB heeft met afgrijzen kennis genomen van de schrikbarende cijfers die bij de bouw van de stadions voor het WK 2022 in Qatar naar voren zijn gekomen. In de Engelse krant de Guardian was afgelopen maand te lezen dat zeker 6500 arbeidsmigranten het leven lieten in het land waar volgend jaar het WK gehouden wordt.
"Ook wij hebben het artikel in The Guardian met afgrijzen gelezen en de cijfers die worden genoemd zijn ronduit verschrikkelijk. Wij hebben dit de afgelopen dagen uitvoerig besproken, zowel binnen de KNVB als met de FIFA, Nederlandse overheid en diverse mensenrechtenorganisaties", aldus de KNVB in een officieel statement.
"En uiteraard al helemaal niet van de manier waarop daar met gastarbeiders wordt omgegaan. Deze werkwijze is niet alleen van toepassing op de projecten voor het WK, maar voor alle grootschalige bouwprojecten. Het probleem is dus groter, maar in aanloop naar het WK is er nu in elk geval volop aandacht voor", aldus de KNVB.
Geen boycot
De voetbalbond is echter niet van plan het WK te boycotten, mocht Oranje zich plaatsen. "Wij kijken niet weg bij de maatschappelijke problemen van het gastland en zullen, mits gekwalificeerd, sociaal verantwoord deelnemen aan het toernooi."
"Mensenrechtenorganisaties Amnesty International en Human Right Watch zijn niet voor een boycot en zeggen dat de gastarbeiders in Qatar daar niet bepaald mee geholpen zijn, omdat zij hierdoor hun geld mislopen. Daarnaast zeggen deze mensenrechtenorganisaties dat de beoogde hervormingen in Qatar alleen ontstaan door te gaan, betrokken te blijven en druk uit te oefenen op de regering in Qatar. Met een boycot verbetert er dus niets en dat is naar ons idee ook niet de beste optie."
Hoe dan wel is de vraag? Daarop geeft de KNVB aan: "Door diplomatie, het ondersteunen van projecten voor arbeidsmigranten en vrouwen in Qatar en vooral aandacht op te blijven eisen van de regering in Qatar. Volgens rapporten van mensenrechtenorganisaties heeft deze strategie recent al tot verbeteringen geleid. Dergelijke misstanden mogen nooit meer voorkomen rondom een WK. De KNVB was daarom in 2014 een van de initiatiefnemers om FIFA te bewegen tot meer aandacht voor de mensenrechten in landen die een WK willen houden. Er is op dit gebied duidelijk progressie geboekt: bidprocedures voor komende WK’s kennen nu een zogenoemde mensenrechtenparagraaf. Helaas was die er bij de keuze voor Qatar nog niet, maar na 2022 zullen we geen WK meer zien in een land waarin de internationale mensenrechten niet zijn gewaarborgd in de bidprocedure."