KNVB wordt dringend verzocht om zich uit te spreken tegen Saudisch WK 2034 bid

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
20 aug. 2024, 18:35
20 aug. 2024, 18:38
Oranjefans, Oranje, Nederlands elftal, Nederland - Roemenië
© IMAGO - Oranjefans vieren feest tijdens het EK

Amnesty International heeft de KNVB verzocht om zich uit te spreken tegen het WK-bid van Saudi-Arabië. Het Aziatische land wil in 2034 het WK organiseren en de mensenrechtenorganisatie is daar fel op tegen. In het olieland vinden volgens Amnesty ernstige mensenrechtenschendingen plaats.

Over vier maanden stemt de FIFA over het WK-bid van Saudi-Arabië. In eerste instantie had ook Australië zich kandidaat gesteld voor het toernooi, maar op de dag van de deadline trok de Australische voetbalbond hun bid in. Saudi-Arabië is daardoor de enige kandidaat voor de organisatie van het WK van 2034.

Saudi-Arabië wil WK van 2034 organiseren

FIFA-voorzitter Gianni Infantino deelde vorig jaar mee dat Saudi-Arabië het toernooi mag organiseren. "Voetbal verenigt de wereld meer dan welke sport dan ook. Het WK is het perfecte podium voor een boodschap van eenheid en inclusie. Het is ook in staat om te laten zien hoe verschillende culturen elkaar beter kunnen begrijpen", schreef hij destijds op sociale media. Officieel is de toewijzing nog niet en daarom is Amnesty International een campagne gestart.

Lees ook: ESPN ziet opvolger van Memphis Depay als eerste spits van Oranje

"Sinds 2017 heeft de FIFA een specifiek mensenrechtenbeleid. Landen moeten in hun bid identificeren waar de mensenrechtenrisico’s liggen en beschrijven hoe ze deze risico’s mitigeren. Amnesty International heeft het bid van Saudi-Arabië geanalyseerd en concludeert dat het mensenrechtenplan ernstig tekortschiet", zo schrijft Amnesty International in een persbericht.

Tekst gaat verder onder de foto.

Volgens Amnesty wil Saudi-Arabië het WK gebruiken om het imago van het land te verbeteren: 'sportswashing'. De mensenrechtenorganisatie hoopt dat de FIFA en de Saudische autoriteiten samenwerken om de risico’s voor de mensenrechten aan te pakken. "Zo niet, dan moet de FIFA bereid zijn om af te zien van Saudi-Arabië als gastland van dit WK."

Amnesty hoopt dat de KNVB en Nederlandse voetbalclubs zich uitspreken tegen het bid. "De KNVB zegt zelf dat het respecteren van mensenrechten een absolute ondergrens is. We gaan ervan uit dat Saudi-Arabië hier voor de KNVB geen uitzondering op vormt. En vragen de bond dus om bij de FIFA deze ondergrens luid en duidelijk kenbaar te maken", aldus Dagmar Oudshoorn, directeur van Amnesty International Nederland, in het persbericht.

Lees meer over: