KNVB legt de lat ontzettend hoog voor Oranje en komt met torenhoge ambitie

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
05 sep. 2024, 10:27
Nederland - Romenië, Cody Gakpo, Donyell Malen, Oranje,
© IMAGO - Cody Gakpo en Donyell Malen, internationals van Oranje

De KNVB hoopt dat het Nederlands elftal op termijn een groot toernooi wint. Volgens directeur Marianne van Leeuwen is dat een erg groot doel van de voetbalbond. Oranje werd eerder deze zomer op het EK in Duitsland in de halve finale uitgeschakeld door Engeland (1-2).

In gesprek met Voetbal International geeft Van Leeuwen aan dat de KNBN een strategisch plan heeft met de belangrijkste doelen van de voetbalbond. Daar kunnen we steeds naar verwijzen. Elk plan en elke uitgave moet passen bij de doelen die we hebben gesteld. "Een groot toernooi winnen is een heel belangrijk doel. Daar maken we veel ruimte voor", stelt de directeur. "Elk plan en elke uitgave moet passen bij de doelen die we hebben gesteld."

Artikel gaat verder onder video

De KNVB wil dat Oranje een groot toernooi wint

Van Leeuwen: "We zeggen niet dat het morgen moet, maar willen het wel realistisch maken. Wij zijn het er in de directie over eens dat je de lat hoog moet leggen. Zodat voor de hele organisatie duidelijk is waar naartoe gewerkt moet worden. We gaan niet vooraf zeggen: We staan zevende op de wereldranglijst, dus met een kwartfinale zijn we blij." Daarmee verwijst ze naar de situatie rondom voormalig bondscoach Frank de Boer. Hij leidde het Oranje tijdens het EK van 2021. Destijds werd Nederland in de achtste finale uitgeschakeld door Tsjechië (0-2). In het contract van De Boer stond echter dat hij minimaal de kwartfinale moest hebben. Na het eindtoernooi stapte hij daarom op als bondscoach.

Lees ook: Zo kan het Nederlands elftal via de Nations League naar het WK in 2026

Volgens Van Leeuwen zal zo'n dergelijke eis niet opnieuw in een contract van de bondscoach worden opgenomen "Wij willen niet dat zo’n kwartfinale een eigen leven gaat leiden. Dat is niet de insteek die wij willen als ambitieuze topsportorganisatie. Zo’n mindset vinden wij te slap. Eigenlijk zou het nog sterker kunnen. Eigenlijk zou je moeten opschrijven: we willen wereldkampioen worden. Daar heeft iedereen in Nederland een gevoel bij. Als je niet voor de maan gaat, kom je ook niet bij de sterren."

Lees meer over: