KNVB komt met primeur: Shukrula fluit als eerste vrouw in betaald mannenvoetbal

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
30 sep. 2024, 18:37
30 sep. 2024, 19:00
Shona Shukrula fluit als eerste vrouw in betaald mannenvoetbal
© IMAGO/Mee Met Oranje - Shona Shukrula fluit als eerste vrouw in betaald mannenvoetbal

Shona Shukrula wordt vrijdag de eerste vrouwelijke scheidsrechter in het Nederlandse betaald voetbal bij de mannen. De 33-jarige Alkmaarse fluit de wedstrijd tussen TOP Oss en ADO Den Haag in de Keuken Kampioen Divisie, zo maakt de KNVB bekend. Langs de zijlijn krijgt Shukrula ondersteuning van Murat Küçükerbir en Nils van Kampen. Niels Boel is de vierde official.

Shukrula promoveerde in mei naar de groep scheidsrechters betaald voetbal. De arbiter fluit sinds het seizoen 2009/10 wedstrijden voor de KNVB. De afgelopen seizoenen was ze actief bij de mannen in de Tweede Divisie en sinds 2020 als vierde official in de Keuken Kampioen Divisie. Shukrula had al de leiding over EK- en WK-kwalificatiewedstrijden en Champions League-wedstrijden voor vrouwen.

Artikel gaat verder onder video

Shona Shukrula eerste vrouwelijke arbiter in betaald voetbal mannen

Eerder maakten grensrechters Sjoukje de Jong (2001), Nicolet Bakker (2011) en Franca Overtoom (2018) hun debuut in het betaald voetbal. Overtoom vlagt sinds 2020 ook in de Eredivisie en was vorig seizoen de enige vrouwelijke assistent-scheidsrechter op het hoogste Nederlandse voetbalniveau.

Lees ook: Koeman krijgt stevige kritiek te verwerken bij Oranje en naam opvolger valt

Afgelopen mei was al duidelijk dat Shukrula promotie zou maken naar het betaald mannenvoetbal. "Ik ben onwijs trots op mijn promotie naar de groep scheidsrechters betaald voetbal", reageerde ze toen. "Hier heb ik vijftien jaar keihard voor gewerkt. Ik ben blij met het vertrouwen dat de KNVB in mij heeft, maar ik ben er nog niet. Mijn debuut ligt in het vooruitzicht, maar moet nog wel gebeuren. Vanaf nu focus ik me volledig op het maken van mijn eerste optreden als scheidsrechter in het betaald voetbal volgend seizoen."

In onder meer Frankrijk, Duitsland en Engeland maakten de afgelopen jaren al vrouwelijke scheidsrechters hun debuut in het betaald voetbal. TOP is de nummer zestien van de Keuken Kampioen Divisie, ADO staat op de veertiende plaats. De wedstrijd in Oss begint vrijdag om 20.00 uur.

Lees meer over: