Kenneth Perez verheft zijn stem: ‘Ik weet niet wat hij toevoegt aan dit Oranje’

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
15 okt. 2024, 07:30
15 okt. 2024, 14:05
Kenneth Perez analyseert Duitsland - Nederland (1-0)
© IMAGO/ESPN/Mee Met Oranje - Kenneth Perez analyseert Duitsland - Nederland (1-0)

Kenneth Perez snapt niet waarom Ronald Koeman vertrouwen blijft houden in Xavi Simons bij het Nederlands elftal. De aanvallende middenvelder excelleert weliswaar bij zijn clubs, maar in het tenue van Oranje heeft hij moeite om er bovenuit te steken. In de 1-0 nederlaag tegen Duitsland speelde Simons als rechtsbuiten en na de entree van Donyell Malen ging hij als nummer 10 spelen. Een nederlaag kon niet worden voorkomen in de Allianz Arena.

Oranje schoot maar tweemaal op doel, al gebeurde dat wel na de wijzigingen: een schot van Simons op de bovenkant van de lat en doelman Oliver Baumann keerde een pegel van Malen. “Je hebt gewoon te veel spelers bij Oranje die niet hetzelfde niveau halen als bij hun club”, vertelde Perez na afloop bij ESPN, om vervolgens zijn stem te verheffen. “Ik blijf wellicht Simons maar naar voren halen, maar het is toch echt… Ik weet niet waar ik naar zit te kijken.”

Artikel gaat verder onder video

Xavi Simons krijgt kritiek na Duitsland - Nederland

“Het is een zeer talentvolle speler, dat hebben we gezien, maar ik weet niet wat hij toevoegt aan dit Nederlands elftal”, klonk de harde kritiek van Perez. “Corners en vrije trappen lukken voor geen meter, die moet hij echt niet meer nemen. Al ging dat iets beter dan in de vorige wedstrijd tegen Hongarije.”

Lees ook: Koemans 'grote uitspraak' verbaast Van der Vaart: 'Dat had hij mogen uitleggen'

Perez ziet meer potentie in Malen op de positie van Simons. "Als ik dan Malen zie... Daar zit spritzigkeit in, daar zit doelgerichtheid in. Hij heeft een vlammend schot”, zo breekt hij een lans voor de aanvaller van Borussia Dortmund. “Hij heeft diepte, hij heeft snelheid. En wat doet Simons? Die loopt naar binnen.”

Volgens Perez moet bondscoach Ronald Koeman meer kijken naar wie de beste optie is op de rechterflank, ongeacht of diegene een typische buitenspeler is. "Op links is Cody Gakpo de beste, die plek is bezet. Op rechts is dat denk ik toch Malen. Iemand die een goal kan maken", legde hij uit.