Kwakman eist wissel bij Oranje: 'Dan heb je de analyse niet goed gedaan'

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
15 okt. 2024, 13:55
Kenneth Perez (links) en Kees Kwakman, analisten en voormalig profvoetballers
© IMAGO - Kenneth Perez (links) en Kees Kwakman, analisten en voormalig profvoetballers

Kees Kwakman vindt dat Ronald Koeman in het vervolg met Jeremie Frimpong moet opstellen. Maandagavond verloor het Nederlands elftal kansloos van Duitsland in de Nations League. Volgens de analist kregen de Duitsers aan de rechterkant alle ruimte en had dat met de aanwezigheid van Frimpong opgelost kunnen worden.

"We overschatten onszelf ook gewoon", begint Kwakman bij de voetbaltalkshow Voetbalpraat van ESPN. "Die Maximilian Mittelstädt heeft de hele eerste helft daar hoog aan de linkerkant gestaan. Jamie Leweling kwam dan naar binnen. Zet nou gewoon Frimpong daar neer. Die kan je dan toch gewoon prima als wingback opstellen. Verdedigend doet hij zijn werk en aanvallend kan hij ook nog wat doen met zijn snelheid. Dat had ik vanaf het begin gedaan", zegt de analist.

Artikel gaat verder onder video

Kees Kwakman pleit voor een basisplek van Jeremie Frimpong

Kenneth Perez vraagt vervolgens op welk punt Ronald Koeman Frimpong in het veld had moeten zetten. "Gewoon vanaf het begin", zegt Kwakman gelijk. Wanneer zijn collega suggereert dat de technische staf het probleem niet had voorzien, antwoordt de oud-speler van NAC en FC Volendam fel. "Dan hebben ze de analyse niet goed gedaan!" Daar kan Perez zich wel in vinden. "Ze wilden waarschijnlijk uitgaan van hun eigen kracht. Pas je gewoon aan!", voegt Kwakman toe.

Lees ook: Duidelijkheid over toekomst Koeman bij Oranje na drie duels zonder zege

Hoewel Kwakman zag dat veel spelers hun niveau niet haalden, wil hij de schuld van het zwakke spel vooral bij de technische staf leggen. "Natuurlijk zijn de spelers ook verantwoordelijk, maar je zag echt twijfels in het veld bij het druk zetten", analyseert hij. "Het veld was te groot. Als Duitsland een lange bal koos, was de afvallende bal continu voor een Duitser", besluit hij.