Gaat deze magiër na 6 interlands en 2 goals ooit terugkeren bij Oranje?

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
28 sep. 2024, 08:25
Louis van Gaal, voormalig bondscoach van het Nederlands elftal
© IMAGO - Louis van Gaal, voormalig bondscoach van het Nederlands elftal

Arnaut Danjuma hoopt ooit weer voor het Nederlands elftal uit te komen. De aanvaller is dit seizoen verhuurd door Villarreal aan Girona, na eerder tijdelijk te zijn ondergebracht bij Tottenham Hotspur en Everton. Ofschoon Danjuma de voorbije twee jaar relatief weinig minuten heeft gemaakt, beschouwt hij de periode niet als verloren tijd. De aanvaller weet dat het tijd is om weer zichtbaar één van ’s lands meest begaafde aanvallers te zijn.

Danjuma, 27 jaar, maakte op 13 oktober 2018 onder Ronald Koeman zijn debuut in het Nederlands elftal. Dat deed hij als invaller in de 3-0 zege op Duitsland in de Nations League. Drie dagen later maakte hij in de oefeninterland tegen België (1-1) zijn eerste doelpunt. Een nieuwe publiekslieveling leek geboren, 21 jaar jong, maar niets was minder waar. Na bijna drie jaar zonder interland maakte hij op 11 oktober 2021 zijn rentree in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Gibraltar (6-0) en scoorde hij opnieuw. Louis van Gaal deed nog driemaal beroep op Danjuma, voor het laatst in maart 2022, en nam hem uiteindelijk niet mee naar het WK van 2022 in Qatar. De teller staat dus maar op zes interlands.

Artikel gaat verder onder video

Arnaut Danjuma hoopt op rentree in Oranje

Danjuma is inmiddels al tweeënhalf jaar afwezig bij Oranje, daar Koeman voorlopig geen reden ziet om de aanvaller op te roepen. “Ik heb nog steeds dat verlangen en daar ben ik op voorbereid”, vertelt hij zaterdag in gesprek met De Telegraaf. “Ik ben altijd beschikbaar voor het Nederlands elftal en het blijft de grootste eer om daarvoor uit te komen. Dat hoop ik zo snel mogelijk weer te doen, maar solliciteren daarvoor, kan ik alleen op het veld.”

Danjuma, met een transfersom van 23,5 miljoen euro nog altijd de duurste aankoop ooit van Villarreal, hoopt zich bij Girona weer in de kijker te spelen. “Het is ook niet dat ik twee jaar naar buiten heb gekeken tot het moment dat ik met pensioen kan gaan”, zegt Danjuma lachend. “Ik ben nog zó ambitieus. Ik heb de afgelopen twee jaar ook niet per se als negatief ervaren. Natuurlijk speelde ik niet het gewenste aantal minuten, maar bij Tottenham heb ik enorm veel geleerd, de club speelde Champions League. Bij Everton werd het ’do or die’ en alleen maar vechten tegen degradatie.”

Memphis Depay, Arnaut Danjuma en Steven Bergwijn in het Nederlands elftal
© IMAGO - Memphis Depay, Arnaut Danjuma en Steven Bergwijn in het Nederlands elftal

“Dan ben jij zelf even niet zo belangrijk, maar de doelstelling van de club. Als de kansen weer komen, moet je er klaar voor zijn. Spijt van m’n keuzes heb ik niet gehad. Ik denk dat de stap naar Girona ook van ambitie getuigt. (...) De wekker ging de voorbije jaren ook gewoon om 7 uur en vanaf half 9 was het keihard investeren en lange dagen maken. Ik ben nu ook veel beter dan een jaar geleden. Ik heb veel extra bagage gekregen, ben veel slimmer geworden en heb het spel ook anders leren spelen.”

Lees ook: Wim Jonk keert per direct terug bij het Nederlands elftal

Artikel gaat verder onder video

Danjuma was tot dusver dit seizoen goed voor twee goals in acht officiële duels. Vooral de deelname aan de Champions League is bijzonder voor de Nederlander, die een half uur meedeed tegen Paris Saint-Germain (1-0 verlies). “Je voelt bij iedereen in de stad een soort opwinding, dat toch altijd speciale gevoel dat je ook als speler hebt. Zeker nu we (na PSG-uit, red.) thuis gaan spelen. De loting is voor mij geweldig. We spelen nog tegen PSV, waar ik enorm respect voor heb omdat ik er negen jaar heb gespeeld en er m’n hele jeugd heb doorgebracht. En woensdag dus tegen Feyenoord. Ik heb sowieso echt zin om me weer aan de mensen in Nederland te laten zien.”

Lees meer over:

Nederland Arnaut Danjuma