Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
14 okt. 2024, 20:38
Jong Oranje schrijft Nederlandse sportgeschiedenis
© IMAGO - Jong Oranje schrijft Nederlandse sportgeschiedenis

Jong Oranje heeft maandagavond geschiedenis geschreven in Nijmegen. De ploeg van bondscoach Michael Reiziger was met 3-0 te sterk voor de leeftijdsgenoten van Zweden. Het is voor de talentenploeg de tiende overwinning in tien EK-kwalificatieduels. Nog nooit eerder won een Nederlands team alle wedstrijden in een EK-kwalificatiereeks.

Jong Oranje versloeg Georgië, Noord-Macedonië, Moldavië en Gibraltar de afgelopen maanden al tweemaal. Daarmee verzekerde de ploeg van Reiziger zich van een toegangsbewijs voor het EK, volgend jaar in Slowakije. Om een unieke prestatie neer te zetten, moest het team echter ook voor de tweede keer winnen van Zweden. Vanaf de aftrap maakte Oranje die intentie duidelijk en na twee minuten kwam Nederland al op voorsprong in het Goffertstadion van NEC. Na een perfecte voorzet van Neraysho Kasanwirjo knikte Emanuel Emegha de bal goed binnen: 1-0.

Jong Oranje wint met 2-0 van Jong Zweden

Ruben van Bommel leek niet veel later de score te verdubbelen, maar zijn schot werd aangeraakt en ging nét naast. Jong Oranje combineerde goed en drukte Zweden met fraai spel naar achter. Een volgende kans liet dan ook niet lang op zich wachten. Na een hoekschop werd een schot van Youri Regeer nog van de lijn gehaald. Nadat Kasanwirjo de bal opnieuw inbracht, was de keeper kansloos op een inzet van Rav van den Berg, die zijn eerste doelpunt voor Jong Oranje maakte. Tien minuten voor rust kreeg Oranje de volgende grote kans: de weggestuurde Emegha raakte via de doelman de lat. In de rebound kreeg Van Bommel een goede kopkans, maar wederom had doelman Oliver Dovin een sterke reflex in huis. Tussendoor was er nog minder goed nieuws voor de ploeg van Reiziger. Gjivai Zechiël moest het verlaten noodgedwongen verlaten met een blessure.

Direct na rust toonde Van Bommel zich opnieuw, maar wederom had Dovin een prima reflex in huis. Emegha versloeg de doelman wél voor de tweede keer, maar deed dat in buitenspelpositie. Zweden probeerde vervolgens terug in de wedstrijd te komen, maar maakte het de Nederlandse verdediging nauwelijks lastig. Uit een hoekschop was de thuisploeg wél gevaarlijk. Ryan Flamingo knikte de bal alleen over het doel heen. Met wat fortuin wist Kenneth Taylor wel de 3-0 te maken. Zijn voorzet verdween via een Zweeds been in het doel.

Tekst gaat verder onder de video.

Zweden kreeg enkele schietpogingen van afstand, maar geen enkel moment kwam doelman Rome-Jayden Owusu-Oduro in de problemen. Aan de andere kant stichtte Noah Ohio gevaar; zijn inzet werd ternauwernood tot hoekschop verwerkt door de verdediging. Van dichtbij kreeg ook invaller Ernest Poku een goede mogelijkheid, maar Dovin had een knappe reflex in huis. In het vervolg werd er niet meer gescoord, al kreeg Zweden in het slot nog een goede kans. Owusu-Oduro hield echter de nul.

Daar de 3-0 zege blijft Jong Oranje voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis zonder puntverlies in de EK-kwalificatiereeks. Tijdens de vorige cyclus, voor het eindtoernooi van vorig jaar, bleef de ploeg ook ongeslagen. Toen wist het team alleen niet alle duels te winnen: acht zeges en twee remises. De laatste nederlaag van Jong Oranje in een EK-kwalificatiewedstrijd dateert van 18 november 2020, toen Portugal met 2-1 won. In 2009 behaalden de Spanjaarden voor het eerst het maximaal aantal punten. Dat lukte het land met onder anderen Gerard Piqué, Juan Mata, Sergio Busquets en Pedro. Portugal (2015) en Duitsland (2017) gingen Nederland ook voor.