Johnny Rep (72) is Ajax en iedereen dankbaar na operatie: ’Heel lief’

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
14 okt. 2024, 09:06
Johny Rep, oud-speler van onder meer Ajax en het Nederlands elftal
© IMAGO/Mee Met Oranje - Johny Rep, oud-speler van onder meer Ajax en het Nederlands elftal

Johnny Rep is afgelopen donderdag in Spanje succesvol geopereerd aan zijn hart. De 72-jarige oud-international lag na een hartinfarct op de intensive care in afwachting van een pacemaker die hij dringend nodig had. Er was gesteggel met de Nederlandse zorgverzekering over het plaatsen van een pacemaker.

De zorgverzekering wilde Rep naar Nederland halen, omdat een pacemaker hier goedkoper is dan in Spanje. Volgens zijn familie was Rep te zwak om vervoerd te worden. Ajax besloot te hulp te schieten en betaalde een aanzienlijk deel van de operatie. “Ik vind het mooi dat ik zoveel steun heb gekregen en daar ben ik oprecht dankbaar voor. Dat mogen de mensen best weten”, vertelt Rep aan De Telegraaf.

Artikel gaat verder onder video

Johnny Rep succesvol geopereerd na hartintfarct

“Het belangrijkste is dat het met mijn gezondheid een stuk beter gaat. Er is een pacemaker bij mij ingebracht. Het hart pompt in het normale tempo en ritme nu. Dat is een geruststellende gedachte.” Toen Rep eerder deze maand een aantal dagen niet bij kennis was in het ziekenhuis, kreeg hij te horen dat oud-ploeggenoot Johan Neeskens was overleden. “Dat was een dieptepunt. Je ligt daar zelf niet in de beste situatie en dan hoor ik opeens dat Nees er niet meer is.”

Lees ook: Opstelling Nederland tegen Duitsland: Ronald Koeman hakt knopen door

“Dat was een klap en ik vind het nog steeds heel erg.” Rep, die volgende maand 73 jaar wordt en afwisselend in Nederland en Spanje woont, ontdekte ook dat de hele voetbalwereld ondersteboven raakte van zijn eigen situatie. “Ik heb heel veel berichten gehad. Het heeft de mensen wel beziggehouden, geloof ik. Maar ik vind het ook lief van iedereen.”

Lees ook: Waar en hoe laat wordt Duitsland - Nederland uitgezonden?

Rep was een van de blikvangers van het onvergetelijke Ajax en Oranje van de jaren zeventig. Maar ook buiten de landsgrenzen stal hij de harten van velen. Tussen 1971 en 1975 speelde de aanvaller voor Ajax, waarmee hij onder meer tweemaal de voormalige Europacup I (1972 en 1973) won. Rep, die viermaal op het WK van 1974 scoorde en driemaal op het WK van 1978, speelde na zijn vertrek bij Ajax nog voor Valencia, Bastia, Saint-Étienne, PEC Zwolle, Feyenoord en HFC Haarlem.

Lees meer over:

Nederland johnny rep