Johan Derksen ziet Oranje-sterkhouder 'heel kwalijk' gedrag vertonen

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
15 jul. 2024, 10:36
16 jul. 2024, 15:42
Johan Derksen, Virgil van Dijk, Oranje, Memphis Depay
© Talpa - Johan Derksen uit stevige kritiek op Virgil van Dijk

Dick Advocaat denkt dat Virgil van Dijk en Memphis Depay na de zomer nog steeds uitkomen voor het Nederlands elftal. Beide internationals kregen veel kritiek tijdens én na het EK in Duitsland. Daarnaast kampte de aanvaller het afgelopen seizoen met blessureleed en heeft de verdediger aangegeven dat hij gaat nadenken over zijn toekomst.

"Ik kan me niet voorstellen dat Ronald Koeman besluit om Van Dijk en Depay de wacht aan te zetten, dat geloof ik niet”, aldus Advocaat bij Vandaag Inside Oranje. Presentator Wilfred Genee gaf vervolgens aan dat er zowel vanuit de media als intern veel kritiek is geweest op het duo. "Dat zal voor meer spelers gelden, maar dat kan toch niet betekenen dat je maar moet stoppen?", repliceerde de bondscoach van Curaçao.

Artikel gaat verder onder video

Stoppen Memphis Depay en Virgil van Dijk bij Oranje?

"Ik heb geen flauw idee hoe mijn toekomst bij Oranje eruit gaat zien", zei Van Dijk zelf na afloop van de halve finale tussen Nederland en Engeland (1-2). "Het wordt een zomer van reflecteren. Ik ga goed nadenken wat ik wil qua club en nationaal niveau. Dan gaan we er weer voor. Het is een heel lang seizoen geweest, waar heel veel emotionele energie in is gestoken."

Lees ook: Late reglementsverandering van de UEFA goed nieuws voor Gakpo

Van Dijk kreeg veel kritiek en Derksen ergerde zich bij Vandaag Inside Oranje aan de wijze waarop de verdediger daarmee omgaat. "Ik vind het heel kwalijk dat een aanvoerder van het Nederlands elftal, die altijd alles volgens de regels doet en altijd precies zegt wat de mensen willen horen, een nette jongen, dat die gaat zeiken wanneer hij een keer zeer terecht kritiek krijgt."

Lees ook: Driessen uit stevige kritiek en noemt vijf spelers waar Oranje afscheid van moet nemen

Eerder uitte onder anderen Marco van Basten zijn ongenoegen over het spel van Van Dijk. De voormalig international vond dat de aanvoerder niet voldoende leidinggaf en organiseerde. De international reageerde eerder zelf op de kritiek die hij kreeg: "Dat neem ik mezelf ook kwalijk. Ik ben niet gek, want ik weet ook wel wanneer ik beter kan en moet. Daar werk ik ook aan. Het is voor mij persoonlijk belangrijk om hiermee aan de slag te gaan en dat gebeurt ook zeker. Ik neem dit hoog op en het raakt me wel."