Johan Derksen maakt Oranje-duo met 200 interlands met de grond gelijk

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
15 jun. 2024, 09:27
15 jun. 2024, 09:29
Johan Derksen en René van der Gijp bij Vandaag Inside Oranje op SBS 6
© Talpa - Johan Derksen en René van der Gijp bij Vandaag Inside Oranje op SBS 6

Johan Derksen denkt niet dat het Nederlands elftal op het EK in Duitsland hoge ogen gaat gooien. De voetbalcoryfee van de Nederlandse televisie is niet onder de indruk van de kwaliteit in de selectie van Ronald Koeman. Derksen ging vrijdagavond bij Vandaag Inside Oranje op SBS6 los toen René van der Gijp zijn bewondering uitsprak over onder meer het middenveld van Duitsland, dat het openingsduel met Schotland met 5-1 won.

“Bij dat elftal kan je zien wat drie spelers van wereldtop op het middenveld kunnen doen”, wees Van der Gijp naar onder anderen Jamal Musiala, Florian Wirtz en Toni Kroos. “Wij hebben dat niet. Als je gaat kijken: Tijjani Reijnders is geen wereldtop. Dat is gewoon een goede speler. Wij hebben geen spelers die leiding geven aan een topteam, de Duitsers hebben dat wel.”

Derksen was vervolgens niet heel lovend over de selectie van Oranje. “Ik vind dat we een jonge onervaren keeper hebben die het bij Brighton nog niet heeft laten zien”, verwees hij naar doelman Bart Verbruggen. “We hebben niet één echte vedette die er boven uitstijgt. Dan hebben we met Georginio Wijnaldum en Daley Blind ook nog twee routiniers die niets toevoegen.” Blind speelde tot dusver 107 interlands, terwijl de teller van Wijnaldum op 93 staat: een totaal van 200 interlands voor Oranje. Van der Gijp noemde de naam van Virgil van Dijk, maar daar ging Derksen niet in mee. “Die vind ik ook op zijn retour.”

Lees ook: Joey Veerman ontkent mythe die nog steeds de ronde doet

“En als de spits, Memphis Depay, niet scoort, dan komt Brian Brobbey of Wout Weghorst erin. Dat is een teken dat de bondscoach het gewoon niet meer weet. Nederland staat bol van de waterdragers.” Derksen, die in dezelfde uitzending ook kritisch was op Koeman, gaf wel aan dat hij het beste met Oranje voor heeft. “Ik hoop dat ze Europees kampioen worden, want dat is goed voor de sfeer in dit land”, besloot hij.

Lees ook: Van der Vaart voorspelt in welke fase Oranje gaat stranden op EK

De selectie van Oranje traint zaterdag om 12.00 uur nog een keer. Dan is alleen het eerste kwartier openbaar voor de media. Koeman geeft in de avond om 19.45 uur, samen met een van de spelers, een persconferentie in het Volksparkstadion in Hamburg, waar een dag later vanaf 15.00 uur de eerste groepswedstrijd tegen Polen wordt gespeeld.