Hugo Borst vergelijkt Xavi Simons met Clarence Seedorf en geeft advies

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
15 jul. 2024, 13:13
17 jul. 2024, 11:52
Xavi Simons viert de openingstreffer van Nederland tegen Engeland op het EK
© IMAGO - Xavi Simons viert de openingstreffer van Nederland tegen Engeland op het EK

Hugo Borst vergelijkt Xavi Simons in zijn column in het Algemeen Dagblad met Clarence Seedorf. Volgens de columnist overtuigde Seedorf nooit echt in het Nederlands omdat hij veel met de buitenwereld bezig was. Bij Simons ziet Borst dat nu ook terug.

Borst noemt Seedorf in zijn column in het Algemeen Dagblad een ‘trotse man die nooit de warmte kreeg van Jan Publiek’. "Een geweldige clubvoetballer, grossierend in hoofdprijzen, maar in Oranje een voetballer die niet overtuigde, misschien omdat hij altijd zo aan het forceren was." De columnist concludeert dat Seedorf een koppig voetbalicoon was en maar niet geliefd werd in Nederland. Hij ziet gelijkenissen met de situatie rondom Simons, die na afloop van de halve finale tussen Nederland en Engeland op het EK (2-1) niet met de Nederlandse pers sprak. De middenvelder annex aanvaller voelde zich 'kapotgemaakt' door de media.

Artikel gaat verder onder video

Waarom sprak Xavi Simons niet met de Nederlandse media?

Borst: "Wij van de media hielpen niet mee door hem te framen als irritante Mister-Know-It-All. Xavi, nu nog geen topvoetballer, maar wel op weg er een te worden, eist in een exclusief interview bij CNN het respect van Nederland waar ook Clarence altijd om vroeg. Een valkuil. Dat werkt niet zo. Daarvoor moet je eerst leuk en aardig gevonden worden. Denzel Dumfries heeft dat." Borst denkt dat de international van Oranje omringd is door de verkeerde personen, die hem een verkeerd beeld geven. "Ik zie Simons helaas geen afstand doen van het legertje jaknikkers en kontlikkers dat hem omringt en daarmee is zijn lot bezegeld."

Lees ook: Late reglementsverandering van de UEFA goed nieuws voor Gakpo

Toch weet Borst wie Simons wél zou kunnen helpen: Wesley Sneijder. "Hij is altijd aanspreekbaar geweest voor iedereen, desnoods belt Wes zelf om een criticus van een tegendeel te overtuigen. Sneijder had ook geen droevig koppie, geen maniertjes, hanteerde geen boycots."