Hoop op omstreden rentree in Oranje: 'Goed voor het Nederlandse voetbal'

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
08 sep. 2024, 21:11
08 sep. 2024, 21:12
Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal
© IMAGO - Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal

Memphis Depay heeft zijn laatste interland voor het Nederlands elftal nog niet gespeeld, zo hoopt Willem Vissers. De aanvaller staat op het punt de overstap te maken naar Corinthians in Brazilië en Ronald Koeman kreeg zaterdag na de interland tegen Bosnië en Herzegovina (5-2) meteen de vraag of hij in dat geval nog beroep zal blijven doen op zijn diensten. Vissers is in ieder geval voorstander van een terugkeer van Depay in Oranje.

Depay heeft een akkoord bereikt met Corinthians over een overstap naar Brazilië en doorstond zondag zijn medische keuring. De aanvaller, die niet was opgenomen in de selectie van Oranje omdat hij al heel de zomer zonder club zit, was zaterdagavond nog aanwezig in het Philips Stadion voor de ontmoeting tussen Nederland en Bosnië. “Bij elk Nederlands doelpunt werd de camera zaterdag gericht op Depay, ook zo’n persoonlijkheid”, zo schrijft Vissers in zijn column op de website van de Volkskrant.

Artikel gaat verder onder video

Hoop jij dat Memphis Depay zijn rentree in Oranje gaat maken?

24.1%

75.9%

108 stemmen

“Eens zien hoe hij reageerde. Was hij blij genoeg voor zijn collega’s?”, vervolgt de journalist. Het viel Vissers vooral op hoe ‘eenzaam’ Depay hoog in het stadion van PSV zat, ‘en dat hij er schitterend uitzag, als een jonge CEO van een modehuis’. Depay zag vanaf de tribune hoe Joshua Zirkzee, zijn vervanger in de punt van de aanval, uitgroeide tot een van de uitblinkers bij het Nederlands elftal. Zirkzee was bij zijn basisdebuut verantwoordelijk voor de openingstreffer en verzorgde vlak voor de rust de assist voor de 2-1 van Tijjani Reijnders. De aanwinst van Manchester United krijgt veel lovende kritieken, maar Vissers hoopt dat Depay zijn laatste interland nog niet heeft gespeeld.

ZIEN: Weghorst des duivels bij training Oranje, Koeman heeft er genoeg van

Artikel gaat verder onder video

“Ondanks de begrijpelijke bewieroking van Zirkzee hoop ik dat Depay nog eens terugkeert in Oranje. Hij maakte 46 doelpunten voor Nederland, slechts vier minder dan topschutter aller tijden Robin van Persie”, zo benadrukt Vissers. “Hij scoorde op vier eindrondes. Vooral hij gaf de eerste periode van Koeman als bondscoach kleur. In vorm is hij een unieke speler met unieke acties.” Volgens Vissers is het ‘typisch Nederlands’ om Memphis nu af te serveren. “Het is mooi geweest, de critici zijn opgelucht. Van hem zijn we eindelijk af.”

Lees ook: Oranjespeler verlaat per direct trainingskamp wegens privéomstandigheden

“Maar nee. Stel dat hij fit wordt en het record van Van Persie alsnog breekt, dan is dat niet alleen fijn voor hemzelf, maar uiteindelijk ook goed voor het Nederlandse voetbal”, zo besluit Vissers. Koeman kwam deze week in het nieuws omdat hij de deur van Oranje vrijwel heeft gesloten voor Steven Bergwijn na diens transfer naar Saudi-Arabië. Dat was louter om financiële redenen en niet om sportieve. De vraag is of de bondscoach van het Nederlands elftal ook zo denkt over de Braziliaanse competitie.

“Ik zal mijn vingers nu even niet weer branden, want anders krijg ik het hele land weer over mij heen”, ontweek Koeman zaterdag een vraag. “Misschien moet ik af en toe iets voorzichtiger zijn, als ik zie wat er geroepen wordt door Jan en allemaal op het moment dat ik iets zeg over Bergwijn… Dan denk ik ook: misschien had ik iets tactischer moeten zijn. En dat kost mij, zoals iedereen weet, af en toe een kleine moeite.”

Bergwijn heeft laten weten klaar te zijn met Koeman en niet meer in actie te willen komen onder de huidige bondscoach. Daarnaast trok hij de geloofwaardigheid van Koeman in twijfel. Toen Koeman zaterdagavond wilde opstaan na afloop van het interview, probeerde Stekelenburg het toch nog eens: “Mooie competitie toch, Brazilië?” Koeman aarzelde even: “Ja, ik denk een sterke competitie. “Maar het is wel ver weg en ik heb nog geen inzicht in die competitie.”

Artikel gaat verder onder video

Lees meer over:

Nederland Memphis Depay