Het Parool weet wie Van Dijk gaat opvolgen als aanvoerder van Oranje

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
13 jul. 2024, 14:02
16 jul. 2024, 11:49
Virgil van Dijk, verdediger, aanvoerder, Nederlands elftal, Oranje, Nederland - IJsland
© IMAGO - Virgil van Dijk, verdediger en aanvoerder van het Nederlands elftal

Het Parool zag Bart Verbruggen zich tijdens het EK in Duitsland ‘ontpoppen’ tot de nieuwe aanvoerder van Oranje. In een analyse maakt de krant de balans op na het toernooi in Duitsland. Het dagblad noemt enkele uitblinkers, maar ziet ook dat Ronald Koeman niet meer kan vasthouden aan de ‘heilige huisjes’.

Koeman moet volgens Het Parool gaan doorselecteren. Van Dijk liet volgens de krant ‘als leider in het veld, maar ook verdedigend nogal wat steken vallen’. Daarnaast was Memphis Depay aan het ‘aanmodderen’. "Net als op het WK in Qatar bakte hij er op dit EK weinig van. Depay is al jaren niet meer de spits waar het Nederlands elftal op kan bouwen", stelt het dagblad. Oranje kan niet langer meer vasthouden aan de ‘heilige huisjes’. Van Dijk liet al weten dat hij deze zomer gaat nadenken over het vervolg van zijn interlandcarrière.

Artikel gaat verder onder video

Stopt Virgil van Dijk als international?

Tijdens het EK in Duitsland dienden nieuwe sterkhouders zich onverwacht al aan. "Zo vormde zich tijdens dit EK al het geraamte van het nieuwe Oranje. Doelman Verbruggen (21) ontpopte zich in alle opzichten tot de aanvoerder van de nieuwe generatie.” Daarnaast liet Jerdy Schouten zich in positieve zin zien. "Laatbloeier Schouten liet, op enkele zwakke momenten tegen Oostenrijk na, zien een Europese topper te kunnen zijn. Met Nathan Aké, Jeremie Frimpong, Cody Gakpo en ook de broertjes Jurriën en Quinten Timber, Mats Wieffer, Teun Koopmeiners en uiteraard Frenkie de Jong kan Koeman de komende jaren vooruit."

Lees ook: Verweij pleit voor verandering bij Oranje: 'Ze leverden te weinig'

De alternatieven voor de ‘heilige huisjes’ zijn ook al voorhanden. Met ‘de revelatie van de Serie’ Joshua Zirkzee voor Depay: “Hij is snel, behendig, fysiek sterk en pas 23 jaar.” En Micky van de Ven voor de positie van Van Dijk. “De oersterke verdediger, ook pas 23 jaar, maakte tijdens een paar invalbeurten al indruk op dit EK, met zijn snelheid en duelkracht.” Daarnaast ziet de krant dat Oranje met spelers als Xavi Simons en Tijjani Reijnders een mooi vooruitzicht heeft. “Al verliep hun eerste grote toernooi wisselvallig”, stelt het dagblad.

Xavi Simons viert tegen IJsland zijn eerste treffer voor het Nederlands elftal
© IMAGO - Xavi Simons viert tegen IJsland zijn eerste treffer voor het Nederlands elftal