Kraay vindt ideale spits voor Oranje bij de nummer 48 van FIFA-wereldranglijst

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
12 okt. 2024, 07:32
12 okt. 2024, 17:32
Jan Joost van Gangelen en Hans Kraay jr. bij ESPN
© ESPN - Jan Joost van Gangelen en Hans Kraay jr. bij ESPN

Hans Kraay junior zou Vangelis Pavlidis heel graag als spits van het Nederlands elftal zien. Het was vrijdagavond een gekscherende opmerking van de analist van ESPN na de Nations League-wedstrijd tussen Hongarije en Nederland (1-1). Bondscoach Ronald Koeman koos voor Joshua Zirkzee in de punt van de aanval, maar hij haalde niet zijn niveau van bijvoorbeeld vorige maand tegen Bosnië en Herzegovina (5-2).

Kraay is weliswaar fan van Zirkzee, maar hij denkt dat de spits van Manchester United niet een doelpuntenmachine is die het Nederlands elftal op moeilijke momenten erdoorheen zal slepen. Hij zou bijvoorbeeld Brian Brobbey al in de rust hebben ingebracht, naast Zirkzee. “Ik had het wel fijn gevonden als Zirkzee een beetje steun had gekregen in de punt met Brobbey erbij, zodat hij er een beetje omheen had kunnen zwerven. Zirkzee is geen targetman en dat mag je ook niet van hem verwachten.”

Artikel gaat verder onder video

Wordt Joshua Zirkzee verkeerd gebruikt in Oranje?

“Hij is een hele sierlijke nummer 9 die met een beetje ruimte uitstekend kan voetballen. Die met een beetje ruimte en met mensen die over hem heen gaan heerlijk mee kan voetballen. Maar nu had hij wel behoefte aan een puntspits en dat hij er zelf omheen kan spelen. Hij is geen targetman, die hebben een nummer negen op hun rug. Een Engelse targetman mist ook twee voortanden. Die zou hij nooit kwijtraken.”

Lees ook: Van Dijk verklapt welke twee woorden hij naar scheidsrechter Fähndrich riep

Presentator Joost van Gangelen was een andere mening toegedaan. “Hij heeft rugnummer 10 op zijn rug staan en dat zegt mij eigenlijk altijd wel genoeg, want dat is het misschien ook wel meer.” Kraay: “Hij is geen echte targetman, maar hij is ook geen 10. Hij is een mooie 9,5, maar vanavond was hij dat niet.” Van Gangelen trok de vergelijking met andere Oranje-spitsen: Brobbey en Wout Weghorst. “Als die erin komen is er een soort gretigheid, bij sommige nummer 9’s zie je dat verbetene. Bij Zirkzee denk je altijd: dat is een lekkere speler voor een zaalvoetbalteam of het strandvoetbal.”

Lees ook: Oranje-fans zien schandalig moment in Hongarije: 'Respectloos, dit kan écht niet'

Kraay bleef bij zijn standpunt. “Je mag niet van Zirkzee verwachten dat hij met stoom uit zijn oren op het veld staat en kopduels uit gaat vechten. Bij tegenstanders met meer ruimte in de rug kan hij uitstekend fungeren. In de bal, Tijjani Reijnders er overheen, Cody Gakpo er achterlangs. Maar dit is niet voor hem een wedstrijdje dat je denkt: we slingeren hem voor en hij gaat zijn voortanden eruit koppen. Als je dat van hem verwacht dan verwacht je teveel.”

Lees ook: Koeman bekijkt bizarre beelden van Hongarije - Nederland: 'Ik kan dit niet begrijpen!'

Kraay erkende dat elftallen een verbeten spits nodig hebben. Zo stuntte Griekenland vrijdag met 1-2 bij Engeland dankzij twee doelpunten van Vangelis Pavlidis. "Pavlidis was góéd op Wembley vrijdag. Hij maakte twee goals en was waanzinnig. Kunnen we hem niet nationaliseren? Ik heb heel lang met Ruud van Nistelrooij mogen voetballen. Hij scoorde liever in een 1-1 gelijkspel dan dat hij met 4-0 zou winnen. Ik denk dat Zirkzee zo'n teamspeler is dat hij dat chagrijn niet heeft na het maken van een doelpunt.”

Lees ook: Van Hooijdonk geeft na 18 maanden toe: 'Van der Vaart zag het goed'

Bij Manchester United wordt Zirkzee ook niet als een pure afmaker gebruikt. “Als je hem haalt dan weet je wat je haalt. Je haalt een goed aanspeelbare spits, die bij een behoorlijke ploeg een goal of vijftien à zestien maakt. En die anderen over je heen moet laten voetballen. Maar ga niet verwachten dat hij een nummer negen is die negentig minuten zijn tanden door je heen kopt.”