Kraay jr. deelt anekdotes over conflict met Van Gaal: 'Het liep uit de klauwen'

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
12 sep. 2024, 12:00
Hans Kraay junior tijdens een uitzending van ESPN
© ESPN - Hans Kraay junior tijdens een uitzending van ESPN

Hans Kraay junior en Louis van Gaal hadden het in het verleden weleens met elkaar aan de stok. De voormalig bondscoach kon de vragen van de journalist niet altijd waarderen en dat liet Van Gaal dan duidelijk merken. De verslaggever doet nu een boekje open over zijn relatie met de voormalig bondscoach.

"Het liep niet altijd even lekker tussen Louis en mij", vertelt Kraay junior tegenover Voetbal International. Volgens de journalist was dat vooral in de periode waarin hij vóór de interlands korte live interviews met de bondscoach afnam. "Van Gaal zei al heel snel: Ik praat niet voor en na een wedstrijd over spelers die ik niet heb geselecteerd. In die periode liet hij Wesley Sneijder, die bij Galatasaray speelde, structureel links liggen. Dat vond ik jammer."

Hans Kraay junior deelt anekdotes over Louis van Gaal

Kraay junior was benieuwd naar de reden voor het ontbreken van Sneijder en legde het tóch aan Van Gaal voor. "Nou, toen ging hij los: 'Gek, hè... Gek, hè... Dat ik deze vraag van jou wel had verwacht! Jij met je Sneijder. Je weet dat ik daar rond een wedstrijd niet over praat. En toch moet jij het weer proberen, gek, hè!" Na een 2-2 gelijkspel tegen Estland in de WK-kwalificatie in 2013 escaleerde de relatie. "Daar liep het uit de klauwen, dat verdiende niet de schoonheidsprijs. Estland had zes jaar lang thuis alles verloren, maar Oranje kon er niet winnen en speelde 2-2 gelijk in een vreselijke wedstrijd."

Lees ook: Derksen vindt dat Koeman één Oranjespeler niet meer hoeft te selecteren

Kees Jansma voelde zag de bui al hangen en liep na afloop van het duel richting Kraay junior. Aan de verslaggever vroeg de toenmalig perschef van Oranje vervolgens of hij met een open vraag wilde openen. Hij vroeg vervolgens of Van Gaal kon leven met een punt. "Kan je leven met een punt... Kan je leven met een punt? Dat is weer typisch een vraag van jou! Heb je met je rug naar het veld gezeten", reageerde de toenmalig bondscoach gepikeerd.

Tekst gaat verder onder de video.

Inmiddels is alles weer koek en ei tussen beide kemphanen. Kraay junior: "Een tijdje geleden zagen mijn vrouw en ik hem in de verte zitten in de lobby van Huis ter Duin. Hij kwam direct enthousiast op ons af en zei tegen Sofie (de vrouw van Kraay Junior, red.): 'Hoe kan zo'n mooie, lieve vrouw zo'n vervelende man hebben?' Toen zei ik dat ik af en toe best charmant kan zijn, waarop Louis reageerde: 'Dat heb je voor mij altijd goed verborgen weten te houden, Hans!' Om vervolgens schaterlachend weg te lopen."