06 jun. 2024, 22:38
07 jun. 2024, 10:50
Jeremie Frimpong en Memphis Depay vieren feest bij Nederland - Canada
© IMAGO - Jeremie Frimpong en Memphis Depay vieren feest bij Nederland - Canada

Nederland heeft donderdagavond een eenvoudige zege in de oefeninterland tegen Canada geboekt. De ploeg van bondscoach Ronald Koeman kwam los in de tweede helft en verliet het veld in De Kuip met een 4-0 overwinning. Memphis Depay, Jeremie Frimpong, Wout Weghorst en Virgil van Dijk waren de doelpuntenmakers. Nederland oefent komende maandag nog tegen IJsland en wacht op 16 juni tegen Polen de eerste wedstrijd op het EK in Duitsland.

Oranje moest na de eerste helft genoegen nemen met een doelpuntloze ruststand. De ploeg van Koeman ontsnapte vlak voor het rustsignaal zelfs aan een achterstand en verzuimde direct daarna om op voorsprong te komen. Cyle Larin kon vrij binnenschieten, maar stuurde de bal van dichtbij langs de linkerkant van de paal. Daarna ontving Brian Brobbey een schitterende pass van Memphis Depay en ging hij recht op Dayne St. Clair af. De aanvaller schoot het leer echter hard tegen het lichaam van de Canadese keeper aan.

Artikel gaat verder onder video

Nederland verslaat Canada met 4-0

Koeman zag hoe zijn team krampachtig aan de wedstrijd was begonnen. Na tien onwennige minuten begon Oranje meer de weg richting het doel van St. Clair te zoeken en vielen Jeremie Frimpong, Georginio Wijnaldum en Micky van de Ven in positieve zin op. Een voorzet van Frimpong, na ruim een half uur spelen, werd net voor de lijn weggehaald en dat gold enkele minuten later ook voor een inzet van Wijnaldum. Derek Cornelius voorkwam tijdig dat de 92-voudig international de score kon openen.

Nederland nam enkele minuten na rust de leiding. Frimpong stond helemaal vrij aan de rechterkant en gaf een uitstekende voorzet waaruit Depay met links de score opende: 1-0. Zeven minuten later verdubbelde Frimpong de score. Hij ging aan de rechterkant achter een diepe pass aan en probeerde de bal voor te zetten, maar dat mislukte. Frimpong kreeg de bal terug en schoot deze vervolgens knal en krachtig in de linkerhoek: 2-0.

Na iets meer dan een uur spelen moesten Frimpong en Depay eraf voor Donyell Malen en Wout Weghorst. Het was laatstgenoemde die al snel, na een half gekeerde inzet van Jerdy Schouten, voor de 3-0 zorgde. Nederland, met Van Dijk en Stefan de Vrij inmiddels in de ploeg voor Matthijs de Ligt en Daley Blind, had de wedstrijd vervolgens volledig onder controle. Gesteund door een comfortabele 3-0 voorsprong werd de bal rustig rondgetikt.

Van Dijk zette de eindstand van 4-0 op het scorebord in Rotterdam-Zuid. Na een scrimmage in het strafschopgebied ging de bal omhoog in het strafschopgebied en kopte hij de bal tegen de touwen. Joey Veerman kwam in de slotfase nog binnen de lijnen voor Ryan Gravenberch, die een voldoende haalde zonder op te vallen en weinig fout te doen.