18 aug. 2024, 12:00
19 aug. 2024, 20:08
Jeremie Frimpong, Joshua Zirkzee, Nederlands elftal, Oranje
© IMAGO / X OnsOranje - Een overzicht van de clubverrichtingen van de Oranje-internationals die zaterdag in actie kwamen.

Joshua Zirkzee heeft een prachtig debuut beleefd bij Manchester United. De spits, die tot de voorselectie van het Nederlands elftal voor de Nations League-duels met Bosnië en Herzegovina en Duitsland behoort, scoorde vlak voor tijd de winnende treffer. Jeremie Frimpong heeft met Bayer Leverkusen wéér een prijs gewonnen en Xavi Simons was trefzeker voor RB Leipzig. Een overzicht van de clubverrichtingen van de Oranje-internationals die zaterdag in actie kwamen.

Arne Slot heeft zijn eerste Premier League-duel met Liverpool gewonnen. Promovendus Ipswich Town werd met 2-0 verslagen. Virgil van Dijk en Ryan Gravenberch begonnen in de basis, Cody Gakpo kwam tien minuten voor tijd in het veld. Ook Arsenal won hun eerste competitiewedstrijd met 2-0. Twintig minuten voor tijd mocht Jurriën Timber invallen bij de Londenaren. In de blessuretijd zorgde hij met een slippertje bijna voor de aansluitingstreffer van Wolverhampton Wanderers, maar doelman David Raya redde de vijftienvoudig Oranje-international.

Nieuwe prijs voor Jeremie Frimpong bij Bayer Leverkusen

Bij Manchester United was het vrijdagavond juist Zirkzee die The Red Devils redde tegen Fulham. Na een uur maakte de spits zijn debuut voor de ploeg van Erik ten Hag en vlak voor tijd tikte hij attent een voorzet van Alejandro Garnacho binnen: 1-0. Ook Matthijs de Ligt kwam in de tweede helft binnen de lijnen. Ian Maatsen liet zich meteen gelden bij zijn debuut voor Aston Villa tegen het West Ham United van Crysencio Summerville. De linksback bereidde een kwartier voor tijd de winnende 1-2 voor met een mooie voorassist. Bournemouth, met invaller Justin Kluivert, speelde met 1-1 gelijk tegen Nottingham Forest.

Mats Wieffer begon zijn periode in Engeland ook goed. Hij won bij zijn debuut voor Brighton & Hove Albion bij Everton (0-3). Ploeggenoot Jan Paul van Hecke zag de debutant bij een 0-1 voorsprong de bal op het middenveld onderscheppen en vervolgens een assist geven op Danny Welbeck. Doelman Bart Verbruggen ontbrak bij Brighton door een blessure. Burnley haalde uit tijdens de seizoensouverture en won met 5-0 van promovendus Cardiff City. Wout Weghorst viel in bij de voorlopige koploper van de Premier League.

Tekst gaat verder onder de video.

Frimpong ging zaterdagavond in de finale van Super Cup met Bayer Leverkusen vrolijk verder waar de ploeg vorig jaar was gebleven. Leverkusen kwam tweemaal op achterstand én speelde met een man minder door een rode kaart, maar was na een late gelijkmaker (2-2) beter in de strafschoppenserie. Frimpong viel in het einde van de tweede helft in. Met een invallende Donyell Malen kende Borussia Dortmund geen problemen in hun eerste wedstrijd in de DFB-Pokal. Phönix Lübeck, uitkomend op het vierde niveau van Duitsland, werd simpel met 1-4 verslagen. Simons won met RB Leipzig ook de eerste wedstrijd in het Duitse bekertoernooi met 1-4. De middenvelder annex aanvaller scoorde vlak voor de tijd de vierde goal tegen RW Essen.

In Italië was er een mindere start voor Denzel Dumfries en Stefan de Vrij. Internazionale leek met 1-2 te winnen van Genoa, maar in de vijfde minuut van de blessuretijd maakte de thuisploeg gelijk. Ook Tijjani Reijnders speelde met 2-2 gelijk. Bij AC Milan zullen ze daar alleen een stuk blijer mee zijn. In de vijfde minuut van de blessuretijd scoorden de Milanezen namelijk de gelijkmaker tegen Torino. Tot slot heeft Nick Olij met Sparta Rotterdam gelijkgespeeld tegen FC Twente. Tobias Lauritsen kopte zijn ploeg in de blessuretijd naast Twente en in de slotseconde verzekerde Olij Sparta van een punt door een late goal van Sem Steijn te verhinderen.

Justin Bijlow, Quinten Timber, Lutsharel Geertruida (allen Feyenoord), Kenneth Taylor, Steven Bergwijn, Brian Brobbey, Jorrel Hato (allen Ajax), Jerdy Schouten, Joey Veerman, Noa Lang, Jordan Teze (allen PSV), Nathan Aké (Manchester City) en Mark Flekken (Brentford) komen zondag in actie. Teun Koopmeiners (Atalanta) en en Micky van de Ven (Tottenham Hotspur) spelen maandag.