ESPN ziet opvolger van Memphis Depay als eerste spits van Oranje

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
20 aug. 2024, 16:34
20 aug. 2024, 18:48
Joshua Zirkzee, Memphis Depay Wout Weghorst, Brian Brobbey, Manchester United, Oranje, Ronald Koeman
© ESPN - Wie wordt de nieuwe spits van het Nederlands elftal?

Het panel van Voetbalpraat op ESPN denkt dat Joshua Zirkzee een goede vervanger is voor Memphis Depay. Bondscoach Ronald Koeman riep de huidig topscorer van het Nederlands elftal niet op voor de interlandperiode. Met een sterk debuut heeft Zirkzee zijn kandidatuur om de spitspositie op te eisen afgelopen weekend kracht bijgezet.

Zirkzee werd, na een blessure van Brian Brobbey, door Koeman op het laatste moment toegevoegd aan zijn EK-selectie. In de kwartfinale tegen Turkije (2-1 winst) maakte de spits zijn debuut voor Oranje en ook in de halve finale (1-2 verlies) maakte hij minuten. Na het EK maakte hij de overstap van Bologna naar Manchester United, waar hij een droomdebuut beleefde door vlak voor tijd de enige goal te maken in het Premier League-duel met Fulham.

Artikel gaat verder onder video

Wie wordt de nieuwe spits van het Nederlands elftal?

"Ik denk dat iedereen in Nederland het wel interessant zou vinden als hij kan doorgroeien tot de nieuwe spits van het Nederlands elftal", aldus Maarten Wijffels van het Algemeen Dagblad in Voetbalpraat. "Depay heeft niet eens een club momenteel. Wout Weghorst is dan de supersub, die zit nog bij Burnley en moet nog een nieuwe club vinden", somde de journalist vervolgens op. "Dus het wordt toch echt wel tijd dat het Nederlands voetbal weer eens een spits voortbrengt die gewoon eens twintig interlands speelt en er dan acht of negen maakt."

Lees ook: Voormalig aanvoerder Nederlands elftal overleden

Depay was de afgelopen jaren de eerste spits van Oranje en scoorde tot dusver 46 doelpunten in 98 interlands. De laatste tijd kampt hij echter geregeld met blessureleed en tijdens het EK in Duitsland kreeg hij veel kritiek te verduren. Deze zomer liep het contract van de aanvaller af bij Atlético Madrid en sindsdien is hij clubloos. Koeman nam hem daarom niet op in zijn voorselectie voor de Nations League-duels met Bosnië en Herzegovina (7 september) en Duitsland (10 september).

Martijn Krabbendam van Voetbal International denkt dan ook dat Koeman blij was met het debuut van Zirkzee. "Koeman zat juichend voor de tv bij die goal", voegde presentator Wouter Bouwman zelfs toe. De journalist van VI vond die uitspraak overdreven, maar beaamt dat de goal van Zirkzee de bondscoach zal hebben bevestigd dat het legitiem is hem opnieuw op te roepen. Bovendien liet de spits volgens Wijffels al een goede indruk achter tijdens het EK. "Ze kenden hem natuurlijk niet persoonlijk, maar hij heeft wel een indruk achtergelaten van een goede jongen."