ESPN blikt vooruit op WK 2026 en komt met drie verrassende Oranje-opstellingen

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
13 jul. 2024, 10:59
15 jul. 2024, 14:16
Oranje, Nederlands elftal, Teun de Boer, Bram van Polen, Hans Kraay jr.
© ESPN - Teun de Boer, Bram van Polen en Hans Kraay jr. delen hun Oranje-opstelling

Het Nederlands elftal moet zich nog kwalificeren, maar bij EK-Praat op ESPN blikt men alvast vooruit op het WK van 2026. De tafelgasten maken de mogelijke opstelling van Oranje op het WK in de Verenigde Staten, Canada en Mexico. Daarbij passeren enkele opstellingen met verrassende namen.

Verslaggever Teun de Boer gaf als eerste zijn opstelling en kwam gelijk met een opmerkelijke variant. “Bart Verbruggen op doel, mijn voorkeur gaat over twee jaar uit naar Jeremie Frimpong als rechtsback, Micky van de Ven als linksback, Matthijs de Ligt en Nathan Aké in het centrum. Dan heb ik een viermans middenveld à la Roger Schmidt met twee zessen en twee tienen: Frenkie de Jong en Jerdy Schouten erachter en Teun Koopmeiners en Xavi Simons ervoor. Brian Brobbey samen met Cody Gakpo in de spits, die een beetje vrije rol heeft."

Artikel gaat verder onder video

Bart Verbruggen is de onbetwiste doelman van Oranje

Die opstelling kon op weinig goedkeuring van Hans Kraay junior rekenen. “Je zit er nog steeds niet lekker in hè Teun?”, reageerde hij met een knipoog. “Ik snap dat jij dit niks vindt Hans. Ik wilde hiermee laten dat als je wat meer aanvallend ingestelde spelers hebt, dat je wat meer risico in het spel legt. Dan maakt het mij niet uit welke formatie het zal zijn”, repliceerde De Boer.

Opstelling de Boer (4-2-2-2): Verbruggen; Dumfries/Frimpong, De Ligt, Aké, Van de Ven; De Jong, Schouten, Koopmeiners, Simons; Brobbey, Gakpo.

Lees ook: Salaris Koeman lekt uit: bondscoach verdient vorstelijk bedrag

Ook Bram van Polen had in zijn opstelling een plek voor Verbruggen onder de lat. Volgens de oud-prof kun je simpelweg niet meer om de doelman heen. “Dan heb ik achterin van rechts naar links: De Ligt, dan in het centrum, verrassing denk ik wel voor iedereen, Thomas Beelen en op links Aké. Linkerwingback is Van de Ven, voor de rechterwingback ga ik toch nog wel voor Denzel Dumfries, die is dan dertig jaar en ik vind dat het Nederlands elftal in mijn ogen niet zonder de intensiteit van Dumfries kan. Het middenveld bestaat uit De Jong, Tijjani Reijnders en Xavi. Zonde van Schouten, maar in het verdedigende werk hoop ik toch meer op De Jong daarin. Voorin kies ik voor Gakpo en Joshua Zirkzee.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Nederland - Romenië, Cody Gakpo, Donyell Malen, Oranje,
© IMAGO - Cody Gakpo en Donyell Malen, internationals van Oranje

Van Polen zijn keuze voor Beelen is erg opvallend. De oud-prof denkt echter dat hij ‘enorm veel potentie heeft’. “Dit systeem hebben wij bij PEC Zwolle gespeeld en daarin bleef hij zo soeverein. Hij heeft die snelheid, die kracht en hij leest het spel zo makkelijk. Hij is wel iemand die én indribbelt én de ballen tussen de linies kan geven. Daarom heb ik hem opgesteld. Hij past daar ideaal in die driemans verdediging. Ik geloof wel dat hij zich aanpast”, legde Van Polen uit.

Opstelling Van Polen (3-5-2): Verbruggen; Dumfries, De Ligt, Beelen, Aké, Van de Ven; De Jong, Reijnders, Xavi; Gakpo, Zirkzee.

Artikel gaat verder onder video

Kraay jr. koos daarna voor iets compleet anders. “Ik ga voor een 3-4-2-1, omdat ik daar heel erg in geloof én omdat het de favoriete opstelling is van Ronald Koeman”, verklaarde hij. “Dit systeem vindt hij het fijnst. Verbruggen in de goal, drie centrale verdedigers van rechts naar links: Jurriën Timber, Stefan de Vrij en Jorrel Hato, laatstgenoemde speelt tegen die tijd allang bij een topclub, als rechterwingback Dumfries, linkerwingback Van de Ven, want wat een ongelooflijk beest is dat zeg. Naast elkaar in de controle op het middenveld Frenkie en Schouten, Brobbey in de spits, daar linksonder Gakpo en rechtsonder Zirkzee.”

Opstelling Kraay jr.: 3-4-2-1: Verbruggen; Dumfries, Timber, De Vrij, Hato, Van de Ven; De Jong, Schouten; Gakpo, Zirkzee; Brobbey.

Lees ook: Erik ten Hag lyrisch over Oranjespeler: ‘Dat is bijna on-Nederlands’

Het drietal heeft dus geen plek voor Virgil van Dijk, de huidige aanvoerder van het Nederlands elftal. Van Polen: “Dat komt ook wel een beetje door zijn interview na afloop.” De verdediger gaf na de verloren halve finale op het EK aan dat hij ging nadenken over zijn toekomst bij Oranje. Van Dijk twijfelde zichtbaar. Volgens presentator Milan Dongen was dat een reactie uit emotie, maar de oud-prof denkt dat er een kern van waarheid inzit.