Engelse media loven 'Nederlands' Liverpool na nieuw hoogtepunt

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
06 okt. 2024, 12:28
06 okt. 2024, 12:29
Het Liverpool van Arne Slot is uitstekend begonnen aan het seizoen.
© IMAGO - Het Liverpool van Arne Slot is uitstekend begonnen aan het seizoen.

Voetbalminnend Engeland is onder de indruk van de prestaties van Virgil van Dijk, Ryan Gravenberch, Cody Gakpo en Arne Slot bij Liverpool. De Merseyside-club zegevierde zaterdag met 0-1 over Crystal Palace in de Premier League en dat was alweer de negende zege onder de manager in tien officiële duels. Nog nooit is een manager zo goed begonnen aan een dienstverband bij Liverpool. “Ik zei vorige week ook dat ik hoop dat ze me niet alleen over één, twee, drie, vier, vijf jaar om deze reden herinneren”, vertelde de opvolger van Jürgen Klopp na afloop van het duel op Selhurst Park.

“We hopen meer speciale dingen te doen dan dit. En het zegt ook veel over het geluk dat ik heb met een heel goede selectie en een heel goede staf die ik heb geërfd.” Slot is de zesde trainer ooit in de Premier League die van zijn eerste zeven competitieduels er zes heeft weten te winnen. Eerder lukte dat onder anderen Josep Guardiola bij Manchester City (2016/17) en Guus Hiddink bij Chelsea (2008/09). Liverpool leed vorige maand alleen een nederlaag tegen Nottingham Forest (0-1). Alle overige duels in alle competities werden gewonnen.

Artikel gaat verder onder video

Onstuitbaar Liverpool maakt indruk met zegereeks

“Liverpool heeft de waardevolle vaardigheid ontdekt om de overwinningen op een te stapelen”, zo schrijft de Daily Mail. “Virgil van Dijk had net zo goed een dirigeerstok in zijn hand kunnen hebben door de manier waarop hij zijn ploeg dirigeerde vanuit de as. Ryan Gravenberch maakte opnieuw indruk.” Gravenberch krijgt met een 8 het hoogste cijfer van alle spelers. Gakpo ontvangt een 7, mede dankzij zijn assist op Diogo Jota.

Lees ook: Memphis Depay juicht na 128 seconden voor Corinthians maar baalt ook

Gakpo had zaterdag voor het eerst een basisplek in de Premier League onder Slot. Hij is het voornaamste slachtoffer van de sublieme start van concurrent en clubtopscorer Luis Díaz. Volgens Slot betekent dat niet dat de volgorde in de loop van het seizoen niet kan veranderen. “Ik ben in ieder geval erg tevreden over Gakpo. Dat Díaz en Gakpo het mij lastig maken met hun prestaties, dat lijkt me duidelijk. Dit was inderdaad zijn eerste basisplek in de Premier League, maar hij krijgt voldoende speelminuten.”

“Gakpo begon wel in de Champions League en League Cup en valt ieder duel in", benadrukte de coach na afloop bij Viaplay. Gakpo zelf beseft dat hij met veel concurrentie te maken heeft. “Dit was mijn eerste basisplek van dit Premier League-seizoen en dan wil je ook laten zien wat je kunt. We hebben een brede selectie met veel kwaliteiten en nu was het de beurt aan mij. Ik heb mijn best gedaan.”

Lees ook: Van der Gijp voorspelt einde Oranjespeler: 'Dit wordt ‘m niet meer, écht zonde'

De BBC ziet vooral de achterhoede als grote kracht van Liverpool. “Liverpool heeft moeiteloos de overgang gemaakt van het tijdperk-Klopp naar het bewind van Slot en gaat tijdens de interlandbreak aan kop van de Premier League, waarbij de fantastische start van het seizoen is gebaseerd op een bijna waterdichte verdediging. Ze hebben na zeven wedstrijden de minste tegengoals, slechts twee, en hebben al vijf keer een clean sheet gehouden. Onder Klopp kwam Liverpool alleen in het seizoen 2018/19 daarbij in de buurt, toen stond de teller na zeven duels op drie tegentreffers.”

The Sun omschrijft Liverpool als een 'Slot Machine’ en the Guardian verwacht dit seizoen wel wat van Liverpool. “Als de concurrentiestrijd niet zo hevig is als in het tijdperk van Klopp, zijn de kansen voor succes voor Slot net zo reëel als in de gekke, wilde jaren.” Ook The Telegraph is onder de indruk van de prestaties van Liverpool onder Slot. “Geen enkele seizoensstart is zo goed geweest als die van Liverpool en hun zesde overwinning liet opnieuw zien hoe moeilijk de ploeg van Arne Slot te verslaan is.”

Lees ook: De Ligt noemt verrassende naam als beste verdediger waarmee hij samenspeelde

Van Dijk werd bij TNT Sports uitgeroepen tot Man of the Match. De captain van Liverpool ontving de prijs uit handen van Gakpo. “Het is altijd moeilijk om hier te spelen, kijk maar naar de resultaten van de afgelopen jaren. Maar dit is een heel goed resultaat voor ons na een intense periode richting de interlandbreak”, stelde de aanvoerder. Dat Liverpool steeds meer wordt gezien als een serieuze titelkandidaat, met Manchester City en Arsenal, houdt Van Dijk niet bezig. “Bij elke topclub heb je met bepaalde verwachtingen te maken bij de buitenwereld. Maar wij houden ons daar niet mee bezig. Wij blijven tot het laatste moment strijden. We zijn blij met de punten die we tot nu toe hebben, maar willen er nog veel meer.”