Dumfries uit kritiek en typeert Hongarije - Nederland met één woord

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
12 okt. 2024, 08:11
Denzel Dumfries praat met de NOS na Hongarije - Nederland.
© NOS - Denzel Dumfries praat met de NOS na Hongarije - Nederland.

Denzel Dumfries is al met al tevreden met het punt dat het Nederlands elftal vrijdagavond behaalde in het Nations League-duel met Hongarije (1-1). De rechtsachter van Oranje, die de aanvoerdersband overnam van Virgil van Dijk na diens rode kaart, benadrukt ook dat de ploeg in de tweede helft meer energie toonde dan in de eerste helft.

“Ik denk dat als je naar het verloop van de wedstrijd kijkt, dan is het wel een avond om het punt te koesteren”, reageerde hij in gesprek met Jeroen Stekelenburg van de NOS. “In de eerste helft hadden we te weinig energie en te weinig duelkracht.” Dumfries blikt ook terug op de speelwijze van Hongarije. “Ze houden de lijnen kort op elkaar, ze willen het midden dichthouden. De omschakeling, waarin we een keer balverlies leden terwijl we dachten te kunnen counteren, toen waren zij weg en maakten ze de 1-0. De tweede helft herstellen we ons goed.”

Artikel gaat verder onder video

Lees ook: Van Dijk verklapt welke twee woorden hij naar scheidsrechter Fähndrich riep

Stekelenburg constateerde dat er in de tweede helft veel meer energie was bij het Nederlands elftal, iets wat Dumfries beaamt. “De eerste helft begonnen we wat flets. De tweede helft zag je dat we gelijk met energie speelden. Veel beweging, diepte achter hun laatste lijn. Dan zie je dat we gewoon gevaarlijker zijn en dat lieten we de eerste helft na”, erkent hij. “Als je ziet op welk moment zij de 1-0 maken, dan weet je dat het lastiger gaat worden”, beseft Dumfries.

Lees ook: Oranje-fans zien schandalig moment in Hongarije: 'Respectloos, dit kan écht niet'

“Dan weet je dat ze nog meer naar achteren gaan hangen en je nog meer gefocust moet zijn in je balbezit. Maar goed, in de tweede helft deden we het goed. Uiteindelijk is de 1-1 terecht.” Dat Oranje zich met tien man alsnog naar een resultaat knokte, verbaasde Dumfries weinig. “Veerkracht”, zo typeert hij de klasse van het team in één woord. “Complimenten naar de ploeg hoe wij ons staande houden en vechten voor het punt. Dat is de manier waarop je uiteindelijk succesvol wordt.”

Lees ook: Koeman bekijkt bizarre beelden van Hongarije - Nederland: 'Ik kan dit niet begrijpen!'

“Fantastisch hoe wij dat doen met z’n allen. In mijn optiek was het geen terechte tweede gele kaart van Virgil, volgens mij raakt hij de bal”, luidde zijn kritiek richting Lukas Fähndrich. “Maar goed, dat is een beslissing van de scheidsrechter.” Na de rode kaart van Van Dijk maakte Dumfries de gelijkmaker uit een vrije trap van Cody Gakpo. “Goede voorzet van Cody, goede vrije trap. Ik kop hem denk ik goed in. Ik ben blij dat ik vandaag een goal maak, maar goed, je gaat hier natuurlijk voor drie punten naartoe.”

Lees ook: Kraay vindt ideale spits voor Oranje bij de nummer 48 van FIFA-wereldranglijst

“Het was zeker wel billenknijpen, omdat er ook wel wat wissels plaatsvonden”, besloot Dumfries. “Dan is het zaak om zo gefocust mogelijk te blijven. Ik denk dat we dat uitstekend gedaan hebben en het punt over de streep hebben getrokken. Als je kijkt naar het verloop van de wedstrijd kan ik leven met het punt.”