Driessen voorziet snel harde beslissing bij Oranje na persconferentie

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
05 jun. 2024, 20:56
07 jun. 2024, 09:34
Valentijn Driessen, chef voetbal van De Telegraaf
© De Telegraaf - Valentijn Driessen, chef voetbal van De Telegraaf

Valentijn Driessen heeft onzekerheid bij Ronald Koeman geproefd inzake de inzetbaarheid van Frenkie de Jong op het EK in Duitsland. De middenvelder van Barcelona en het Nederlands elftal herstelt nog altijd van een enkelblessure en werkt apart van de selectie aan zijn herstel. Waar Koeman in de optiek van Driessen eerder deze week meer uitgesproken was over de kansen van De Jong, vond de journalist dat nu wat minder.

“Het loopt volgens plan”, vertelde Koeman woensdag aan het begin van de persconferentie. "Hij gaat geen oefenwedstrijden doen, dat was al bekend. We hopen dat hij er het eerste EK-duel bij is." Driessen: “Koeman denkt sowieso dat De Jong een rol kan gaan spelen op het EK. Vorige keer zei hij dat de eerste groepswedstrijd haalbaar zou moeten zijn. Dat zei hij dit keer niet op die manier en Frenkie heeft nog steeds niet met de groep meegetraind”, zo benadrukte de chef voetbal van De Telegraaf in een video-item van het dagblad.

Artikel gaat verder onder video

Gaat Frenkie de Jong het EK halen?

“We zitten nu tien, elf dagen voor het toernooi. Ik denk niet dat hij in de eerste wedstrijd van het toernooi zijn opwachting gaat maken”, liep hij op de zaken vooruit. “Hij zal aan spelen moeten toekomen. Tegen Canada zal hij niet spelen en de wedstrijd tegen IJsland is al over een paar dagen. Dan moet hij tijdens het EK minuten gaan maken om zich in de basis te spelen. Maar wat gaat er gebeuren als Tijjani Reijnders, Teun Koopmeiners en Joey Veerman heel goed presteren en als Polen, Frankrijk en Oostenrijk opzij worden gezet?”

Lees ook: Bart Verbruggen bedankt voor bijnaam van Valentijn Driessen

“Wat moet je dan nog met Frenkie?”, vraagt Driessen zich openlijk af. Koeman wilde niet zeggen of hij erover nadenkt om de middenvelder in een later stadium toch naar huis te sturen. Hij heeft de mogelijkheid om tot de avond voor de eerste groepswedstrijd, op 16 juni tegen Polen, een geblesseerde speler te vervangen. “Daar is het nu veel te vroeg voor, we hebben nog steeds het idee dat hij rondom de eerste wedstrijd fit zal zijn”, benadrukte Koeman. “Als dat later niet het geval zou zijn, moeten we kijken hoe we daarmee om gaan. Ik ga er nog steeds van uit dat hij inbreng in het toernooi zal hebben.”

Lees ook: De Ligt waarschuwt voor rampscenario Oranje op EK

“Koeman speelt dus wel met die gedachte”, concludeerde Driessen daaruit. “Anders zou Koeman wel zeggen: ‘Hij gaat honderd procent mee en ik heb er geen enkele twijfel over’. Maar zo sprak hij zich ditmaal niet uit, nee.” Van de dertig spelers in de voorselectie vielen eerder twee middenvelders al met blessureleed af: Marten de Roon en Quinten Timber.

Gaat Frenkie de Jong een rol van betekenis spelen op het EK?

27.5%

72.5%

331 stemmen