Discussie rond Oranjespeler laait op: 'Ik heb de hype nooit begrepen'

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
12 okt. 2024, 12:34
13 okt. 2024, 16:34
Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal
© IMAGO/Mee Met Oranje - Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal

Joshua Zirkzee speelde vrijdag in de Nations League-wedstrijd tegen Hongarije (1-1) een ongelukkige wedstrijd voor het Nederlands elftal. De aanvaller kreeg in Boedapest de voorkeur boven Brian Brobbey, al dan niet omdat de Ajacied waarschijnlijk maandag sowieso zou starten tegen Duitsland. Het matige optreden van Zirkzee zorgt voor de nodige discussie op sociale media en onder de analisten in Nederland.

Zo ziet Hans Kraay junior bijvoorbeeld geen 9 in Zirkzee maar ‘een 9.5’ en ook Vincent Schildkamp zet zijn vraagtekens bij diens meerwaarde in de punt van de aanval. “Heb de Zirkzee-hype nooit helemaal begrepen”, zo laat de commentator annex presentator van ESPN op X weten. “Heeft op een schitterende techniek na, niets van een topspits.”

Bondscoach Ronald Koeman was na afloop ook niet tevreden, al wees hij ook naar de omstandigheden en het feit dat Hongarije extreem compact stond achterin. “Joshua had het heel moeilijk. Er was veel drukte om hem heen. Een aantal keren vond ik ook dat onnodig balverlies leed. Logisch ook hoor, want iedereen had het lastig. Soms konden we hem ook sneller zoeken en vinden. Maar hij had zelf ook een aantal keren sneller over kunnen komen. De tweede helft was het wat beter. Bovenal was het heel moeizaam.”

Lees ook: Van Dijk verlaat Nederlands elftal na rode kaart tegen Hongarije

“Ik denk dat Brobbey het ook heel moeilijk zou hebben gehad”, gaf Valentijn Driessen aan in een video-item van De Telegraaf. “De ruimtes waren zo verschrikkelijk klein, het was zo druk en die Hongaren speelden zo verdedigend. Volgens mij was er in de eerste helft een balbezitpercentage van 78 om 22 in het voordeel van het Nederlands elftal. Alleen daar moet je dan wel meer uit halen. Maar de ruimtes waren gewoon heel klein en het was heel moeilijk voetballen. Ja, dat kun je de jongen bijna niet eens kwalijk nemen.”

Lees ook: De nieuwe captain van Oranje tegen Duitsland zonder Van Dijk, Aké en Frenkie

“Een aantal keren had hij ook balverlies dat niet nodig was, maar hij legt altijd wel een bepaald risico in zijn combinatiespel waardoor je wel af en toe balverlies lijdt. Maar als je balverlies lijdt in het zestienmetergebied van de tegenstander, dan hoeft dat niet noodlottig te zijn”, besloot de chef voetbal van het dagblad. “Hij kreeg eigenlijk geen enkele normale uitgespeelde kans en dat is wel jammer. Dan kan je zien of hij als spits wel of niet voldoet bij het Nederlands elftal.”

Lees ook: Van Dijk verklapt welke twee woorden hij naar scheidsrechter Fähndrich riep

Zirkzee zelf erkende dat hij het moeilijk had in Hongarije. In de beoordelingen van de media kreeg hij zelfs een 4. “Het midden was compleet dicht. Ik moest het speelveld zo groot mogelijk houden, maar het was moeilijk om doorheen te spelen. Ik kreeg nog een kans, dankzij een voorzet van Denzel Dumfries. Daar was ik gewoon. Heel simpel. Dat is wel duidelijk. Wie speelt tegen Duitsland, Brobbey of ik? Geen idee, dat zie ik per wedstrijd.”