Deze Oranjespelers kunnen in Duitsland hun EK-debuut maken

MeeMetOranje MeeMetOranje
03 jun. 2024, 14:55
04 jun. 2024, 14:22
© IMAGO

Veertien spelers die bondscoach Ronald Koeman in zijn definitieve EK-selectie (26 spelers) heeft opgenomen, kunnen in Duitsland hun EK-debuut voor het Nederlands elftal maken. Mee met Oranje zet op een rij welke internationals van Oranje dat zijn.

Voor de drie doelmannen die Koeman meeneemt naar Duitsland geldt allemaal dat ze nog nooit op een EK hebben gekeept. Sterker nog: het drietal heeft überhaupt nog nooit op een groot eindtoernooi (EK of WK) het doel van Oranje verdedigd. Justin Bijlow (acht interlands) en Mark Flekken (zeven interlands) gingen met voormalig bondscoach Louis van Gaal in 2022 wel mee naar het WK in Qatar, maar Van Gaal koos destijds voor Andries Noppert als eerste keeper. Voor Bart Verbruggen (vijf interlands) is het EK zijn eerste grote eindtoernooi.

Artikel gaat verder onder video

Veertien internationals kunnen hun EK-debuut maken

Hoewel Virgil van Dijk met 66 interlands één van de meest ervaren internationals is in de EK-selectie, heeft de verdediger nog nooit op een EK gespeeld. Vanwege een zware knieblessure miste hij het in heel Europa gespeelde EK 2021. Micky van de Ven speelde als invaller pas twee duels in Oranje. Hij debuteerde op 13 oktober 2023 tegen Frankrijk (1-2 verlies) en gaat nu meteen mee naar het Europees kampioenschap. Daarnaast kunnen ook verdedigers Lutsharel Geertruida (zeven interlands), die nog werd nooit geselecteerd voor een groot eindtoernooi, en Jeremie Frimpong hun EK-debuut maken. De wingback met twee interlands achter zijn naam mocht in 2022 wel mee naar het WK in Qatar, maar maakte toen geen minuten.

Lees ook: Roy Makaay wil ‘potentiële wereldtopper’ uit Eredivisie in basiself Oranje

PSV-middenvelders Jerdy Schouten (drie interlands) en Joey Veerman (acht interlands) kunnen in Duitsland ook debuteren. Datzelfde geldt voor Teun Koopmeiners. De middenvelder was er in 2021 wel al bij op het Europees kampioenschap, maar maakte toen geen minuten. Tijdens het WK 2022 kreeg hij van Van Gaal wel speeltijd in de kwartfinale tegen Argentinië (2-2, 3-4 na strafschoppen). Tijjani Reijnders speelde tot dusver acht keer in het Nederlands elftal en kan ook zijn EK-debuut maken.

Lees ook: Theo Janssen wijst speler in Oranje aan die eruit moet voor Ian Maatsen

Xavi Simons debuteerde in 2022 op het WK en kan nu ook zijn EK-debuut maken. De aanvaller, die tot dusver dertien interlands speelde, maakte eerder al in de halve finale van de Nations League minuten tegen Kroatië (2-4 verlies). Steven Bergwijn viel in 2021 op het laatste moment af uit de EK-selectie van voormalig bondscoach Frank de Boer. Bij Koeman stond hij weer op de nominatie om af te vallen, maar door blessures van andere spelers neemt de bondscoach hem tóch mee naar Duitsland. Daar kan hij zijn EK-debuut maken. Hetzelfde geldt voor Brian Brobbey. De spits speelde pas één keer voor Oranje, op 16 oktober 2023 tegen Griekenland (0-1 winst) in de EK-kwalificatiereeks

Welke spelers kunnen hun EK-debuut maken?

Doelmannen: Justin Bijlow (Feyenoord), Mark Flekken (Brentford) en Bart Verbruggen (Brighton & Hove Albion).

Verdedigers: Virgil van Dijk (Liverpool), Jeremie Frimpong (Bayer Leverkusen), Lutsharel Geertruida (Feyenoord) en Micky van de Ven (Tottenham Hotspur).

Middenvelders: Teun Koopmeiners (Atalanta), Tijjani Reijnders (AC Milan), Jerdy Schouten en Joey Veerman (beiden PSV).

Aanvallers: Steven Bergwijn, Brian Brobbey (beiden Ajax) en Xavi Simons (RB Leipzig).