Depay krijgt bijval van Elia na kritiek: ‘Kijk naar Robben…’

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
08 jun. 2024, 10:10
09 jun. 2024, 07:46
De witte haarband dan wel zweetband van Memphis Depay zorgt voor ophef
© IMAGO/Mee Met Oranje - De witte haarband dan wel zweetband van Memphis Depay zorgt voor ophef

De witte haarband of zweetband van Memphis Depay rondom de oefeninterland van het Nederlands elftal tegen Canada (4-0 winst) blijft de gemoederen bezighouden. Socialemediagebruikers, journalisten en oud-voetballers hebben nog altijd uiteenlopende meningen over het kledingattribuut en de reden of het nut ervan. Sjoerd Mossou ziet het allemaal hoofdschuddend aan. “Het paste allemaal feilloos bij het benepen, immer boze Geert Wilders-land dat we geworden zijn, en bij deze tijdgeest van voortdurende ophef en verontwaardiging”, verzucht de journalist van het Algemeen Dagblad.

“In 1974 stapte half Oranje het veld op met de meest waanzinnige bakkebaarden en gouden kettingen. Vijftig jaar later raken we van slag van een zweetband”, zo schrijft Mossou in zijn column. Hij denkt dat Depay de ophef van mijlenver zag aankomen. “Hij doet het erom. Je kunt veel van deze voetballer zeggen, maar autonoom is-ie, en feilloos weet hij zijn vinger te prikken in het buikvet van de natie. Dat jeukt, het prikkelt en soms irriteert het. Memphis Depay gedijt goed in het gebied tussen eigenzinnigheid en een vleugje controverse. Hij is allang niet meer de stuurse, gesloten tiener van weleer. Op het veld is hij doorgaans de sportiviteit zelve, maar Memphis hoeft niet zo nodig de populariteitsprijs te winnen.”

Artikel gaat verder onder video

Haarband of zweetband Memphis Depay houdt gemoederen bezig

“Wees blij. Met alleen maar Jerdy Schoutens, Matthijs de Ligten en Frenkie de Jongs zou er deze zomer geen klap aan zijn. Bovenal Memphis heeft bij dit Oranje de ballen om subtiel een statement te maken tegen onze kleingeestigheid.” Oud-international Eljero Elia vindt het belachelijk dat Depay tal van haatreacties op sociale media over zich heenkrijgt. “Toen Arjen Robben met een witte maillot speelde, hoorde je niemand”, zo publiceerde hij vrijdag op X. Ook oud-voetballer Willie Overtoom snapt de ophef niet. “Is het een modeshow of gaat het om voetbal? Wat een gezeik weer zeg, waar maken mensen zich druk om..”

Lees ook: Eén Oranje-speler weet nu al dat hij op de bank zit op het EK: ‘Klote’

Presentator Pim Sedee van De Telegraaf stipte bij de voetbalpodcast Kick-Off aan dat een zweetband bedoeld is om te voorkomen dat er zweet in de ogen komt. "Maar waarom loopt niet iedereen ermee dan?", vroeg Valentijn Driessen zich openlijk af. Hij dacht aanvankelijk dat een hoofdwond de reden was. “Maar blijkbaar niet, maar je moet op de een of andere manier toch opvallen als het als speler niet lukt."

Lees ook: Driessen ziet geen toekomst meer voor basisspeler in Oranje

De chef voetbal van het dagblad zou de zweetband zelf niet hebben toegestaan. "Ik zou zeggen: 'Even normaal doen, man.' En ik denk dat Koeman dat ook tegen hem kán zeggen, omdat hij een goede klik met hem heeft. Samen bij Barcelona gezeten, en bij het Nederlands elftal is het natuurlijk altijd heel goed gegaan. Maar Koeman was ook verrast, want hij deed hem op net voordat ze het veld op gingen. Dan kon hij hem moeilijk nog aan zijn haarband terugtrekken, daar was het te laat voor. Maar hij heeft hem daar ook niet over gesproken, zei hij. Ook niet in de rust", aldus Driessen, die Koeman er donderdagavond wel naar vroeg.

“Die hagelwitte haarband van Depay moet Koeman maar op de koop toe nemen”, benadrukt Wim Kieft in zijn column in De Telegraaf. “Of het nu ergens voor dient of niet. Het is en blijft Memphis en zolang hij presteert en zich lekker voelt, laat het gaan. Hij is toch degene die met een actie het verschil maakt. Al moet hij dat niet alleen doen tegen tegenstanders van het kaliber Canada, maar ook tegen de grote landen op het EK. Overigens kan Koeman veel zeggen tegen Memphis zonder dat hij in zijn eer wordt aangetast. Die twee hebben een buitengewone goede klik.”