Dé valkuil van Ryan Gravenberch: 'Hij zei het expres niet in de rust'

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
09 okt. 2024, 14:26
10 okt. 2024, 15:25
Ryan Gravenberch, Oranje, Arne Slot, Ronald Koeman, Nations League, Liverpool
© IMAGO - Ryan Gravenberch speler van het Nederlands elftal

Süleyman Öztürk geniet wekelijks van Ryan Gravenberch. De middenvelder van het Nederlands elftal een basisplek veroverd bij Liverpool én Oranje en blinkt vrijwel wekelijks uit. De journalist van Voetbal International ziet echter één grote valkuil bij de veertienvoudig international.

Öztürk is erg enthousiast over Gravenberch. De middenvelder brak enkele jaren geleden door bij Ajax en maakte vervolgens de overstap naar Bayern München, waar hij minder uit de verf kwam. Vorige zomer werd de Oranjespeler gekocht door Liverpool en daar maakt hij sinds dit seizoen zijn status als toptalent waar. "Na Liverpools bijna vlekkeloze seizoenstart is het overduidelijk: de pas 22-jarige middenvelder is van onschatbare waarde voor het spel van zijn team en niet meer weg te denken uit de basis", aldus de journalist.

Artikel gaat verder onder video

Staat Ryan Gravenberch in de basis bij Oranje?

Volgens Öztürk is de grote uitblinker van Liverpool een 'speciale speler'. "Wat Gravenberch onderscheidt, is de elegantie waarmee hij speelt. Zijn ogenschijnlijke gemak op het veld maakt hem een genot om naar te kijken. In zijn geval voelt elke actie natuurlijk en vloeiend aan, alsof het hem geen enkele moeite kost." Op verschillende manieren is de middenvelder van waarde voor zijn ploeggenoten. Zo is de Oranjespeler in de ogen van de journalist veelzijdig. "Hij combineert de technische finesse en spelintelligentie van een spelmaker met een indrukwekkend fysiek vermogen. Het is deze complete mix die van hem een van de meest veelbelovende middenvelders van zijn generatie maakt."

Lees ook: Waar en hoe laat wordt Nederland - Hongarije uitgezonden?

Gravenberch stond een tijdlang stil in zijn ontwikkeling, maar maakt volgens Öztürk nu razendsnel stappen. "Wat vroeger vooral schoonheid was, is nu als een scherp mes: nog steeds prachtig, maar veel doelgerichter en effectiever. Niet alleen een paar losse akkoorden om van te genieten, maar een volledige symfonie." Desondanks heeft de middenvelder één grote potentiële valkuil volgens de journalist: "De vermeende gemakzucht van Gravenberch."

Lees ook: Oranjespeler maakt indruk in Europa: 'Meer dan 100 miljoen euro waard'

"Zijn ogenschijnlijke moeiteloosheid op het veld, hoe bewonderenswaardig ook, kan tegen hem werken. Slot maakte na het duel met Bologna een grapje, door te zeggen dat hij in de rust expres níét tegen Gravenberch had gezegd dat hij goed speelde. Het lijkt wel alsof hij in een relaxstand schiet wanneer alles te makkelijk gaat. Zijn immense talent kan er soms voor zorgen dat hij minder geconcentreerd is, vooral als hij het gevoel heeft de wedstrijd volledig onder controle te hebben. Het is die nonchalante flair die zowel zijn grootste kracht als een mogelijke valkuil vormt", aldus Öztürk.