De meest memorabele wedstrijden van het Nederlands elftal

19 jul. 2024, 12:00
02 aug. 2024, 14:20
Nederland - Spanje, Robin van Persie, Vliegende Hollander, kopdoelpunt, Oranje, Nederlands elftal
© Imago - Robin van Persie scoort ‘vliegende’ openingsgoal tijdens Spanje – Nederland op 13 juni 2014,

Het Nederlands elftal speelde zijn eerste officiële wedstrijd op 30 april 1905, toen het met 4-1 won van België. Sindsdien heeft Oranje veel wedstrijden gespeeld en denken we regelmatig terug aan de onvergetelijke duels, legendarische spelers en prachtige goals. In dit artikel nemen we je mee naar de meest memorabele wedstrijden van het Nederlands elftal.

Nederland vs West-Duitsland in de WK-finale van 1974

De WK-finale van 1974 in München behoort zonder twijfel tot een van de meest legendarische wedstrijden van Oranje. Met spelers als Johan Cruijff introduceerde Nederland het zogenaamde totaalvoetbal. Na overwinningen op onder meer Uruguay, Bulgarije, Argentinië en Brazilië bereikte de nationale ploeg de finale.

De mannen van Rinus Michels kennen een droomstart. Johan Neeskens verzilvert na twee minuten een penalty, terwijl de Duitsers de bal nog niet eens hebben aangeraakt. Maar helaas: hardlopers zijn doodlopers. De Duitsers herpakken zich, maken vanaf elf meter gelijk en komen vlak voor rust zelfs op een 2-1 voorsprong via Gerd Müller. Het ontlokt commentator Herman Kuiphof de legendarische woorden “Zijn we er tóch ingetuind!”.

Het lukt Nederland niet om het tij te keren. De teleurstelling is groot, maar tegenwoordig kijkt men met veel trots terug op de finale in het Olympiastadion. Nederland had zich als waar voetballand op de kaart gezet.

Argentinië vs Nederland in tweede WK-finale op rij voor Oranje

Nederland en Argentinië hebben heel wat memorabele wedstrijden tegen elkaar gespeeld. In 2022 was er bijvoorbeeld de kwartfinale op het WK in Qatar, waarin twee late goals van Wout Weghorst hoop gaven op een legendarische comeback. Nog legendarischer was uiteraard de WK-finale van 1978. Voor de tweede keer op rij stond het Nederlands nationaal elftal in de eindstrijd van een Wereldkampioenschap, maar weer wist het niet te winnen.

Vlak voor rust komt het thuisland via Mario Kempes op een 1-0 voorsprong, die in de tweede helft via Dick Nanninga wordt weggepoetst. Verlenging lijkt de doorslag te moeten geven, maar dan stuitert de bal ineens het zestienmetergebied van Argentinië binnen. Rob Rensenbrink verlengt en … raakt de paal! Even lijkt Oranje de wedstrijd te winnen, maar in de verlenging wordt het uiteindelijk 3-1 voor de Argentijnen. Opnieuw vellen Kempes en Ricardo Bertoni het vonnis, en nog nooit was Nederland zo dicht bij de wereldtitel.

Oranje met Van Basten Europees Kampioen van 1988

Het absolute hoogtepunt in de geschiedenis van Oranje is het Europees kampioenschap 1988 in Duitsland. Onder leiding van Michels en spelers als Marco van Basten, Ruud Gullit en Ronald Koeman kwam Oranje door de zware groepsfase heen en trof het in de halve finale Duitsland. Voor menig speler én supporter zat de verloren WK-finale van 1974 nog in het hoofd, en speelde ook de Tweede Wereldoorlog nog een rol.

Het gastland komt in de eerste helft op voorsprong dankzij een benutte penalty van Lothar Matthäus. In de slotfase draait Nederland het echter helemaal om. Ook Oranje krijgt een penalty, die Ronald Koeman overtuigend in de linkerhoek schiet: 1-1. In de laatste minuten glijdt Van Basten de winnende goal binnen op aangeven van Jan Wouters. Het Volksparkstadion gaat uit z’n dak: Nederland staat in de finale! De overwinning voelt als gerechtigheid.

In de finale neemt Nederland het op tegen de Sovjet-Unie. In de groepsfase verloor Oranje nog met 0-1 van het land. Dit was het moment voor revanche en om de EK-titel te pakken.

Na een half uur brengt een harde kopbal van Ruud Gullit de ploeg op voorsprong. Tien minuten na rust maakte Van Basten zijn vijfde goal van het toernooi, en wat voor een. De spits schiet de bal na een hoge voorzet van Arnold Mühren uit een haast onmogelijke hoek prachtig over de doelman heen. De goal wordt nog altijd gezien als een van de mooiste, zo niet de mooiste goal van Oranje ooit. Bij ieder toernooi komt de voetbalvideo van dit moment dan ook standaard terug.

WK 1998: Winnende goal Bergkamp tegen Argentinië

Veertien jaar na de verloren WK-finale in Argentinië neemt het Nederlands elftal wraak. Dit kwartfinale-duel op het Wereldkampioenschap in Frankrijk wordt vooral herinnerd om de legendarische goal van Dennis Bergkamp en het commentaar van Jack van Gelder.

Het staat na vroege goals van Patrick Kluivert en Claudio López lange tijd 1-1, en de wedstrijd lijkt op verlenging uit te draaien. Dan ziet Frank de Boer vanaf eigen helft Dennis Bergkamp een loopactie inzetten. Bergkamp neemt de lange bal van zijn teamgenoot prachtig aan met rechts, kapt naar binnen en werkt de bal met buitenkant voet voorbij de verbouwereerde Argentijnse doelman.

Memorabel bij dit duel is ook het radiocommentaar van Jack van Gelder. Die kondigt eerst aan 'opeens een gevoel te hebben' dat Oranje naar de halve finale gaat. Als dat seconden later daadwerkelijk gebeurt, scandeert Van Gelder met overslaande stem alsmaar "Dennis Bergkamp, Dennis Bergkamp!".

Nederland droogt Spanje af op het WK van 2014

Op 13 juni 2014 speelde het Nederlands elftal een onvergetelijke wedstrijd op het WK in Brazilië. De Spanjaarden waren op het vorige WK in de finale na verlenging met 1-0 te sterk voor Nederland. De teen van Casillas was genoeg om een winnend doelpunt van Arjen Robben te voorkomen. Na de verloren WK-finale en een zeer teleurstellend EK 2012 werd er weinig verwacht van de mannen van Louis van Gaal. Oranje verraste daardoor vriend en vijand.

In de eerste wedstrijd verplettert het team de Wereld- en Europees kampioen Spanje met maar liefst 1-5. Via een door Xabi Alonso benutte penalty komt Spanje eerst nog op voorsprong. De memorabele kopbal van Robin Van Persie, waarmee Oranje vlak voor rust langszij komt, is een van de mooiste doelpunten van Nederland op een eindronde ooit.

Met een goal van Stefan de Vrij, twee doelpunten van Robben en nog een keer Van Persie wordt Spanje met de grond gelijk gemaakt. Het doet de verloren WK-finale niet teniet, maar de smaak van wraak is er niet minder zoet om.