KKD-speler geniet van broer in Oranje: ‘We wisten allang dat hij dit kon’

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
10 okt. 2024, 08:06
Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal
© IMAGO/Mee Met Oranje - Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal

Danzell Gravenberch geniet van de mooie maanden die zijn broer Ryan Gravenberch doormaakt bij Liverpool en het Nederlands elftal. De middenvelder was in zijn eerste seizoen in Engeland geen basiskracht en op het EK kwam hij geen minuut in actie. De zomerse aanstelling van Arne Slot op Anfield sorteerde effect: Gravenberch dwong een basisplek af en zijn uitstekende spel resulteerde afgelopen maand in de Nations League ook in een plek bij de eerste elf van Oranje.

Voor Danzell Gravenberch, de acht jaar oudere broer die afgelopen zomer een transfer binnen de Keuken Kampioen Divisie van Telstar naar FC Den Bosch maakte, is het echter geen verrassing. “Het voelt alsof hij sportieve revanche heeft genomen. Gewoon door zijn voeten te laten spreken. Zo is Ryan. We wisten toch allang dat Ryan dit kon? Dat zag je al toen hij bij Ajax zat. Ik wel tenminste”, vertelt hij aan het Algemeen Dagblad.

Artikel gaat verder onder video

Ryan Gravenberch imponeert bij Nederlands elftal en Liverpool

Gravenberch, 22 jaar, kreeg een basisplaats in de Nations League-wedstrijden tegen Bosnië en Herzegovina (5-2) en Duitsland (2-2) en speelde uitstekend. Zijn schitterende pass op Xavi Simons ging zelfs viraal. En dat na een moeilijk seizoen bij Liverpool én een, in persoonlijk opzicht, pijnlijk EK zonder speelminuten. “Mentaal is dat natuurlijk best moeilijk. Zeker omdat er best momenten waren waarbij hij misschien wel had kunnen invallen. Neemt niet weg dat hij het moest respecteren”, erkent de aanvaller.

Lees ook: Oud-internationals buigen zich over spitspositie Oranje: 'Hij scoort vanuit elke hoek'

“Trainers kunnen andere keuzes maken: ook dat is topsport, hoe lastig dat ook kan zijn. Soms moet je gewoon veel slikken. En vervolgens op een sportieve manier reageren.” Gravenberch geniet van de manier waarop zijn broer de critici de mond snoert. “Ryan doet dat door te laten zien wat hij wel kan. Door zijn voeten te laten spreken en normaal te doen. Hij blijft altijd de man van de big smile.” Dat is ook de manier waarop hij zijn jongere broer hem ook graag ziet. “Ik zeg vaak: blijf zo dicht mogelijk bij jezelf. Als persoon, maar ook als voetballer.”

Lees ook: Oranje speelde 17 keer tegen Hongarije: dit waren de 3 mooiste interlands

“De kwaliteiten die hij heeft, hebben hem van Ajax naar Liverpool gebracht. Je kan jezelf wel aanpassen, maar de basis van zijn spel moet hij houden. De rushes, de passes, het harde werken. Dat hoort bij hem.” Hij sluit niet uit dat de glimlach van zijn broer geassociërd wordt met het idee dat het hem wel makkelijk zou afgaan. “In het verleden heeft Ryan wel van die momenten gehad dat hij een beetje leek te dromen. Maar dat is echt veranderd. Ryan is een kerel geworden, die heel goed weet wat hij kan.”

Lees meer over:

Nederland Ryan Gravenberch