Daley Blind niet de enige speler die ‘stopt’ bij Oranje

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
15 aug. 2024, 12:53
19 aug. 2024, 10:53
Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal
© IMAGO - Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal

Daley Blind is zeker niet de enige routinier die tijdens het EK in Duitsland voor het laatst zijn opwachting heeft gemaakt in het Nederlands elftal. De verdediger van Girona kondigde woensdag het einde van zijn interlandloopbaan aan. Verslaggever Maarten Wijffels van het Algemeen Dagblad weet vrijwel zeker dat het ook voor Georginio Wijnaldum ‘stopt’ bij Oranje en plaatst daarnaast vraagtekens bij Stefan de Vrij, Marten de Roon en Memphis Depay.

Bondscoach Ronald Koeman brengt vrijdag zijn voorselectie voor de Nations League-duels met Bosnië en Herzegovina (7 september) en Duitsland (10 september) naar buiten. Wijffels verwacht de nodige veranderingen in de spelersgroep. Blind kondigde woensdag zijn afscheid als international aan en zal er zeker niet bij zijn. “Hij stopt nu na een goed gesprek met de bondscoach. En Blind is niet de enige international voor wie dat geldt. Vrijdag brengt Koeman zijn eerste voorselectie sinds het EK naar buiten en daarin zullen meer spelers ontbreken. Onder hen ook een paar routiniers die net als Blind afzwaaien, omdat Koeman doorselecteert”, zo schrijft Wijffels.

Artikel gaat verder onder video

Ronald Koeman gaat voorselectie Oranje bekendmaken

Volgens de verslaggever is het een zekerheid dat Wijnaldum zal ontbreken. De middenvelder kreeg van Koeman een nieuwe kans in het Nederlands elftal en verscheen tijdens het EK meermaals binnen de lijnen, maar liet niet zien in het veld nog een meerwaarde te zijn. “Voor het EK had Koeman gehoopt om anderhalf jaar met een zo vast mogelijke groep te kunnen werken. Maar daar kwam het tot zijn spijt nooit van, vooral door een stortvloed aan blessures. Nu start een nieuwe cyclus van twee jaar waarin hij hetzelfde beoogt. Het houdt in dat hij afwegingen maakt met aan de horizon dat WK over twee jaar”, zo klinkt het.

Naast Blind en Wijnaldum telde de (voor)selectie van Oranje voor het EK nog meer spelers die de dertig (ruim) zijn gepasseerd. “Ook bij spelers als De Roon (33) en De Vrij (32) zal Koeman afwegen of hij ze nog wil meenemen in het ‘2026-traject’. De Vrij, bij het EK nog basisspeler, zal er nu wel bij blijven. Bij De Roon schakelt Koeman normaliter door.” Volgens Wijffels zijn er vooralsnog geen signalen dat Virgil van Dijk (33) ‘afhaakt’. “Wie - vooralsnog - om een andere reden ontbreekt in de eerste voorselectie is Memphis Depay. De dertigjarige spits is clubloos sinds hij eind juni transfervrij vertrok bij Atlético Madrid. Depay speelde een pover EK, dat hij ook nog met een blessure verliet, zijn zoveelste in de laatste paar jaar.”