Conflict van Koeman en Bergwijn zorgt voor hevige discussie bij Vandaag Inside

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
07 sep. 2024, 11:55
07 sep. 2024, 12:33
Steven Bergwijn, Ronald Koeman, René van der Gijp, Héléne Hendriks, Johan Derksen, Oranje, Nations League
© Talpa - Felle discussie aan tafel bij Vandaag Inside

Aan tafel bij Vandaag Inside ontstond vrijdagavond een flinke discussie over het conflict tussen Ronald Koeman en Steven Bergwijn. De bondscoach van Oranje liet tijdens een persmoment eerder deze week weten dat de aanvaller vanwege zijn transfer naar het Saudische Al-Ittihad niet meer op een plek bij het Nederlands elftal hoeft te rekenen. Aan tafel verschillen de meningen over de handelswijze van Koeman.

"Als jij tijdens een persconferentie aan gaat kondigen dat Bergwijn voor jou geen partij meer is, omdat hij een transfer naar Saudi-Arabië maakt, dan vind ik het wel zo netjes om even te bellen", begon René van der Gijp. Hij kreeg vervolgens bijval van tafelgast Hélène Hendriks. "Natuurlijk had hij hem moeten bellen. Dat vind ik ook heel normaal."

Komt Steven Bergwijn ooit nog voor Oranje uit?

Van der Gijp ging er vervolgens dieper op in: "Zeg je gewoon: we gaan het zien met Bergwijn. Hij gaat daar voetballen, laat hem eerst maar eens gaan spelen en dan zien we het later wel. Maar als je hem gewoon afserveert en je zegt: je komt niet meer in aanmerking voor het Nederlands elftal. Dan moet je hem even bellen." Koeman stelde tijdens een persconferentie van Oranje dat Bergwijn hem had moeten bellen, maar daar is Hendriks het niet mee eens. "Dat vind ik een beetje flauw. Ten eerste was het al heel laat en ten tweede zegt hij dat heel veel mensen hem bellen. Maar je moet niet vergeten: hij heeft een bepaalde autoriteit, hij is bondscoach. Het is niet zo makkelijk om dan de bondscoach te bellen."

Tekst gaat verder onder de video.

Lees ook: Ajax kan Koeman en Oranje in een lastig parket brengen

Johan Derksen was het niet met zijn tafelgenoten eens. "Deze jongen heeft aangegeven met deze transfer dat hij het topvoetbal voor eens en altijd opgegeven heeft. Er zijn spelers die bellen dan de bondscoach: wat denkt u ervan als ik naar die club in die competitie ga? Daar ontstaat een gesprek over. Koeman leest in de krant dat hij naar de woestijn gaat en die denkt: einde carrière", aldus Derksen.

Lees ook: Vermoedelijke opstelling Oranje tegen Bosnië: Koeman kiest voor vijf nieuwe namen

Hendriks kon zich echter niet in de woorden van Derksen vinden. "Dat hij hem niet selecteert, dat begrijp ik. Maar als je op het allerlaatste moment een transfer regelt. Hij heeft helemaal niet de kans gehad om Koeman te bellen." Derksen vond daar het zijne van. "Dat komt niet in een keer uit de lucht vallen", repliceerde hij. "Bergwijn had zich moeten realiseren: als ik daarnaartoe ga dan moet ik even de bondscoach vragen of ik niet mijn eigen carrière in Oranje opblaas." Dat vond Hendriks 'volkomen onzin'. "Waarom zou je een bondscoach moeten bellen daarover?", reageerde ze.

Vervolgens benadrukte Van der Gijp nogmaals zijn punt. "De bondscoach maakt dus op een persconferentie bekend dat dit klaar is met hem. Dat mag je toch even tegen hem zeggen? Dat is toch niet zo moeilijk?" Derksen was echter nog niet overtuigd. "Ik denk dat de bondscoach zich gepikeerd voelt dat een van zijn basisspelers buiten hem om naar een competitie gaat waardoor hij hem niet meer kan selecteren", aldus Derksen. “Nee, dat is een keuze”, besloot Hendriks.