Koeman moet over exact 21 dagen mogelijk terugkrabbelen: 'Schrijf hem niet af'

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
26 okt. 2024, 09:58
26 okt. 2024, 09:59
Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal
© IMAGO/Mee Met Oranje - Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal

Volgens Wim Kieft lijkt de concurrentiestrijd bij Ajax tussen Brian Brobbey en Wout Weghorst steeds meer invloed te hebben op Brobbey’s gemoedstoestand. De twee spitsen maken deel uit van de voorselectie van het Nederlands elftal voor de komende interlands in de Nations League, net als Joshua Zirkzee. “Wout Weghorst zat in het hoofd van Brian Brobbey”, las Kieft in De Telegraaf na de wedstrijd tegen Heracles Almelo, waarin Weghorst als vervanger van Brobbey tweemaal scoorde en Ajax naar de overwinning leidde.

Vier dagen later zat Brobbey in Azerbeidzjan tegen FK Qarabag negentig minuten op de bank, terwijl Weghorst weer opviel met een assist en een doelpunt. “Sluit daar je ogen maar eens voor”, zegt Kieft zaterdag in zijn column in het dagblad. “Terwijl je zelf in twaalf officiële wedstrijden voor Ajax één doelpunt hebt gemaakt.”

Artikel gaat verder onder video

Weghorst, Brobbey of Zirkzee in de spits bij Oranje?

Voor Brobbey weegt de druk extra zwaar, vooral gezien zijn tegenvallende statistieken dit seizoen, vindt Kieft. “Daar wegen ook drie assists – één bij Oranje – niet tegenop en het is logisch dat Weghorst en Akpom in het hoofd van Brobbey zitten,” voegt hij eraan toe. Vorig seizoen leverde Brobbey nog sterke prestaties voor Ajax, wat hem een plek in het Nederlands elftal opleverde. Maar dit seizoen lijkt hij minder zeker van zijn zaak, en het missen van kansen bevestigt dat hij onder druk staat.

Lees ook: Tweede training draait voor Verstappen ook uit op mislukking: 'Verontrustend'

Kieft benadrukt dat het tweede seizoen vaak moeilijker is. “Je weet dat je het opnieuw moet laten zien, dat je je opnieuw moet waarmaken. Zeker als het in het begin niet wil lukken, ga je die druk voelen als je een kans moet benutten in wedstrijden.” Bij Brobbey blijft het uit, en Kieft waarschuwt dat hij zonder verbetering wel eens definitief op de bank zou kunnen belanden, helemaal met een ervaren concurrent als Weghorst naast zich.

Wie zou jij in spits bij Oranje neerzetten?

45.9%

23.0%

18.0%

13.1%

61 stemmen

Weghorst lijkt volgens Kieft wel te genieten van de situatie, ook al laat hij dat niet merken. “In zijn hart vindt Weghorst het heerlijk, vindt hij het een leuk spelletje om z’n concurrent vanaf de bank onzeker te maken met doelpunten. In de top hoort het overigens zo te zijn om op die manier het beste in elkaar naar boven te halen. Weghorst is met al zijn ervaring gepokt en gemazeld in dat spel; Brobbey komt net kijken.”

Kieft kijkt vooral naar de situatie binnen het Nederlands elftal. Zowel Brobbey als Zirkzee worstelt met het maken van doelpunten in clubverband, en de vraag is of Brobbey zich zonder constante speeltijd kan ontwikkelen tot een vaste waarde in Oranje. “Met het Nederlands elftal staat Zirkzee op één doelpunt en één assist en bij United heeft hij de laatste tien duels niet gescoord. In Engeland is de weerstand zoveel hoger.”

Lees ook: Speculaties Van der Gijp en Derksen over doodsoorzaak Neeskens vallen verkeerd

“Het is te vroeg om hem af te schrijven, maar het is allemaal wel heel licht en je vraagt je af of zijn manier van spelen op het niveau van de Premier League standhoudt. Het is te veel leuk meevoetballen, aanspeelbaar zijn en wat acties maken. Alleen ontbreekt de giftigheid voor het doel van de tegenstander. En evenals Brobbey krijgt Zirkzee bij Oranje te maken met Weghorst als concurrent. Zeker zolang bondscoach Ronald Koeman Memphis Depay nog niet selecteert.”

Kieft sluit dan ook niet uit dat Weghorst over 21 dagen, op 16 november, start in de Nations League-wedstrijden tegen Hongarije en Bosnië en Herzegovina. “Schrijf Wout niet af voor een basisplaats. Weliswaar zei Koeman Weghorst te zien als ideale invaller om iets te forceren; hij vertelde tevens dat hij per interland een afweging zal maken welke spits het beste is om in november te winnen van Hongarije en Bosnië en Herzegovina.”