Buitenland staat na maandagavond stil bij 'de Poldermannen van Oranje'

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
11 jun. 2024, 11:36
11 jun. 2024, 12:08
Virgil van Dijk, verdediger, aanvoerder, Nederlands elftal, Oranje, Nederland - IJsland
© IMAGO - Virgil van Dijk, verdediger en aanvoerder van het Nederlands elftal

De media zijn onder de indruk van het Nederlands elftal, dat maandagavond met 4-0 won van IJsland. Ondanks het wegvallen van Frenkie de Jong en Teun Koopmeiners constateren de ochtendkranten dat Oranje klaar is voor het EK in Duitsland en ziet men vier uitblinkers. Ook in het buitenland krijgt het team van Ronald Koeman volop lof en wordt de ploeg als een lastige EK-tegenstander gezien.

Vanwege blessures gaan De Jong en Koopmeiners niet naar Duitsland. De Jong is al langer geblesseerd. Zijn herstel werd een race tegen de klok en de middenvelder is niet op tijd fit. Koopmeiners raakte maandag tijdens de warming-up geblesseerd aan zijn lies en kan ook niet naar het EK. De Telegraaf heeft het over de ‘dreun voor Teun’, maar ziet genoeg lichtpuntjes. “Net als in het eerste oefenduel had het Nederlands elftal even nodig om zijn draai te vinden. Maar nadat Memphis Depay na een slim verdiende corner het publiek opzweepte en de internationals de schroom van zich af gooiden, begon het te lopen. Een belangrijke rol daarbij was weggelegd voor Denzel Dumfries die vaak rechts voorin opdook.”

Artikel gaat verder onder video

Media onder de indruk van het Nederlands elftal

Na het wegvallen van De Jong en Koopmeiners zag het Algemeen Dagblad, naast Dumfries en Depay, nog een uitblinker. De ochtendkrant noemt de ‘vlijmscherpe en afgemeten voorzetten’ van Joey Veerman een nieuw wapen waarmee Nederland menig tegenstander pijn kan doen. “Ook Memphis liet zich bij de 3-0 nog zien met een ware prachtpass.”

Lees ook: Drama voor Oranje: ook Teun Koopmeiners mist EK

De Volkskrant genoot van het spel van Nederland. “Oranje danst en swingt, met lef en lust tot aanvallen, met creativiteit ook. Oranje probeert te doen en te zijn zoals het Nederlands elftal hoort te zijn in de ogen van de puristen, de nostalgische types die voetbal ook zien als een spel van esthetiek. Het is een elftal dat niet alleen een wedstrijd wil winnen, maar dat de wereld ook wil laten zien dat de mannen uit de polder aardig kunnen voetballen, dat ze liever doelpunten willen maken dan voorkomen”, schrijft de krant.

Bij Trouw noemt men vier Oranje-uitblinkers. “Jerdy Schouten verving Koopmeiners tegen IJsland en deed dat verdienstelijk, zoals ook het optreden van Dumfries, Veerman en Memphis bemoedigend mocht worden genoemd. Koeman kon in grote lijnen tevreden zijn over het vertoonde spel. Het vooraf gestelde doel om het publiek te willen vermaken, werd ook in de tweede oefeninterland voor het EK ruimschoots behaald.”

Lees ook: Van der Vaart ergert zich tijdens interview Simons: 'Ik word er moe van'

In het buitenland was men ook onder de indruk van Oranje. IJsland won vrijdag nog met 0-1 van Engeland, maar een stunt zat er maandagavond nooit in. Volgens de IJslandse krant DV was de prestatie van de ploeg van bondscoach Age Hareide prima, maar was Nederland simpelweg beter. “Zij gaan naar het EK, wij hebben vakantie.”

Le Parisien was ook onder de indruk van Oranje, dat de tweede zege in een week tijd boekte. 'Nederland is vol vertrouwen', kopt de krant. “De toekomstige tegenstander van Frankrijk won zijn laatste voorbereidingswedstrijd voor het vertrek naar Duitsland met gemak. De Nederlanders zetten bij balverlies heel hoog druk. Dat dat resultaat oplevert, is een geruststellende gedachte voor Koeman en iets minder voor de tegenstanders van Oranje in Groep D.”

Lees ook: Koeman komt om twee belangrijke redenen toch bij Maatsen uit

Dat laatste concludeerde ook Kronen Zeitung. De Oostenrijkse krant zag Oranje acht doelpunten maken in twee interlands. “Nederland is al in de stemming om te scoren.” De laatste test van Nederland verliep relaxed, zo concludeert Der Standard tot slot. “De ploeg van Koeman, die op 25 juni tegen Oostenrijk speelt, won dankzij doelpunten van Xavi Simons, Virgil van Dijk, Donyell Malen en Wout Weghorst.