Theo Janssen vindt Oranjespeler beter dan Erling Braut Haaland

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
14 okt. 2024, 11:46
Theo Janssen, analist bij de NOS
© NOS - Theo Janssen, analist bij de NOS

Brian Brobbey is voetballend gezien een stuk beter dan Erling Braut Haaland, zo verzekerde Theo Janssen zondagavond bij Studio Voetbal op de NOS. De aanvaller van Manchester City wint het wel als het gaat om doelgerichtheid. Rafael van der Vaart sluit zich aan bij de mening van zijn collega-analist, al weet hij op voorhand dat veel voetbalminnende Nederlanders het daar niet mee eens zijn.

Bij Studio Voetbal kwam het spel van Antonio Rüdiger ter sprake. De verdediger van Duitsland staat maandagavond mogelijk tegenover Brobbey, waar Janssen en Van der Vaart enorm naar uitkijken. Ter vergelijking werd het spel van Rüdiger tegen Haaland genoemd in de kwartfinales van de Champions League in april. De verdediger van Real Madrid wist de Noorse spits volledig uit te schakelen. Toch verwacht Janssen niet dat dit bij Brobbey direct zal gebeuren. “Ik denk dat Brobbey aan de bal vaster en beter is dan Haaland”, stelde de oud-voetballer. “Ik denk dus dat dat wel interessant wordt.”

Artikel gaat verder onder video

Lees ook: Opstelling Nederland tegen Duitsland: Ronald Koeman hakt knopen door

“Haaland is naar de goal toe de allerbeste, laten we even duidelijk zijn”, verdedigde Janssen zijn opmerking. “Maar Haaland is in het voetballen wat minder, daar is hij wat beperkter.” Van der Vaart sprong vervolgens op de bres voor zijn collega. “Hij zegt nu iets wat heel veel mensen gek vinden, maar hij heeft wel gelijk”, stelde de oud-middenvelder. “Het verschil is wel dat Haaland er honderd maakt, terwijl Brobbey er vijf maakt.”

Lees ook: Waar en hoe laat wordt Duitsland - Nederland uitgezonden?

Bondscoach Ronald Koeman koos in september ervoor om Joshua Zirkzee en Brobbey beiden in één interland te laten starten. De verwachting is dat dit ook deze maand het geval is. Zirkzee startte afgelopen vrijdag tegen Hongarije (1-1) en Koeman kiest maandagavond mogelijk voor Brobbey tegen Duitsland. Dat vindt Janssen geen goede zaak. “Ik ben van mening dat je één spits vertrouwen moet geven. Daar moet je een team omheen bouwen. Als je iedere week met een andere spits speelt, is dat verschrikkelijk.”

De mening van Janssen is gebaseerd op het feit dat Zirkzee en Brobbey twee compleet andere spitsen zijn. “Dan moet je als middenvelder heel andere dingen doen, als buitenspeler worden er heel andere dingen van je verwacht. Je moet een keuze maken.”