Brobbey: 'Ik moet nadenken over wat ik zeg, maar hij is verder dan Godts'

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
10 okt. 2024, 11:04
10 okt. 2024, 11:25
Brian Brobbey, international van het Nederlands elftal
© IMAGO - Brian Brobbey, international van het Nederlands elftal

Brian Brobbey voetbalt makkelijk in het Nederlands elftal, dan bij Ajax. Volgens de spits is dat geen kritiek richting zijn club, maar zijn de ploeggenoten bij Oranje verder in hun ontwikkeling zijn zijn Ajax-teamgenoten. De komende interlandperiode wil Brobbey opnieuw van waarde zijn voor Nederland.

In een interview met De Telegraaf vraagt Mike Verweij aan Brobbey of spelen in Oranje makkelijker is, omdat hij betere tegenstanders om zich heen heeft staan. "Nu moet ik even heel goed nadenken wat ik kan zeggen", antwoordde de viervoudig international. "Het is natuurlijk anders. Iedereen heeft andere kwaliteiten. Cody Gakpo is op dit moment bijvoorbeeld wat verder dan Mika Godts. Dat is niet negatief naar Ajax, maar het hogere niveau maakt het misschien wel wat makkelijker, ja. Bijna iedereen hier speelt in de top", aldus de spits, die onlangs flinke kritiek kreeg van Marco van Basten.

Artikel gaat verder onder video

Wie speelt er in de spits bij Oranje?

Begin september stond Brobbey in de Nations League tegen Duitsland voor de tweede keer in de basis bij Oranje. Hij bekroonde het vertrouwen van Ronald Koeman met een goede wedstrijd. "Ik kijk positief terug op die wedstrijd", vertelt hij. "Op het moment dat de bondscoach me vertelde dat ik tegen Duitsland zou spelen, heb ik er veel aan gedacht en me in mijn hoofd al ingesteld op de verdedigers. Ik heb bewezen dat ik zeker met druk kan omgaan. En die heb ik ook wel nodig. Maar er zijn ook genoeg topduels, waarin ik niet heb gescoord, hoor."

Lees ook: Oud-internationals buigen zich over spitspositie Oranje: 'Hij scoort vanuit elke hoek'

Brobbey twijfelt of hij zijn prestatie kan evenaren bij een nieuwe basisplek. "Ik denk dat ze me nog niet kenden, maar nu wel. Daardoor zal het nu ook vast wel iets moeilijker worden." Hij weet echter nog niet of hij van Koeman wéér in de basis mag beginnen. Vorige keer speelde Joshua Zirkzee de eerste wedstrijd tegen Bosnië en Herzegovina (5-2 winst). "We zijn beiden goede spitsen, met andere kwaliteiten. Allebei proberen we het team zo goed mogelijk te helpen", aldus Brobbey over zijn concurrent bij Oranje.

Lees ook: Waar en hoe laat wordt Nederland - Hongarije uitgezonden?

De komende interlands hoopt Brobbey wel weer in de basis te staan. "Hongarije of Duitsland maakt me eigenlijk niet uit. Maar Duitsland is wel een heel mooie wedstrijd. Ik denk dat Antonio Rüdiger nu speelt?." Na de Nations League gaat voor Oranje de focus op het WK van 2026 in Mexico, Canada en de Verenigde Staten. Ook Brobbey droomt van een WK-deelname. "Ik ga er alles aan doen om erbij te zijn. Maar het is te vroeg om daar nu al over te praten", besluit hij.