Blessuregolf zorgt voor positief effect: 'Een heerlijk vooruitzicht voor Frenkie'

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
10 okt. 2024, 10:03
10 okt. 2024, 10:04
Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal
© IMAGO/Mee Met Oranje - Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal

Het topvoetbal heeft al een tijdje met een blessuregolf te maken. Bondscoach Ronald Koeman mist meerdere Oranjespelers al langere tijd en kreeg de afgelopen weken nog méér afmeldingen. Volgens Maarten Wijffels hebben de kwetsuren ook een voordeel. Een aantal 'nieuwe' middenvelders hebben de kans gekregen, waardoor het Nederlands elftal niet meer in de rats zit als er kernspelers ontbreken.

"Er wordt veel gezegd en geschreven over de tsunami aan blessures in het topvoetbal. Die crisis is permanent en bezorgt bondscoaches over de hele wereld problemen", zo schrijft Wijffels in het Algemeen Dagblad. Maar de journalist vindt dat de vele blessuregevallen ook een positief effect hebben op het Nederlands elftal. "De laatste tijd hebben zoveel nieuwe spelers kansen gekregen én gegrepen op het middenveld, dat Oranje niet meer meteen in de rats zit als in die linie kernspelers ontbreken", aldus de journalist.

Artikel gaat verder onder video

Wie moet er op het middenveld bij Oranje?

Middenvelders Frenkie de Jong, Teun Koopmeiners, Jerdy Schouten en Joey Veerman zijn allemaal geblesseerd of niet fit genoeg voor de komende duels in de Nations League. Normaliter is het viertal zeker van een plekje in de selectie van de bondscoach, maar toch heeft hij geen grote problemen op het middenveld. "Koeman kan vrijdag in Boedapest ‘gewoon’ nog een middenlinie formeren van spelers in vorm. Met voorop Ryan Gravenberch, dé revelatie van de Premier League bij Liverpool. En Tijjani Reijnders, laatst nog man of the match in de derby van Milaan", aldus Wijffels.

Lees ook: Oud-internationals buigen zich over spitspositie Oranje: 'Hij scoort vanuit elke hoek'

Als derde middenvelder heeft Koeman zelfs nog genoeg keuzen. Hij kan nieuwe aanvoerder van Feyenoord, Quinten Timber, opstellen. "Of Xavi Simons, als Koeman hem van de rechterflank naar de 10-positie haalt. En ook Mats Wieffer is weer beschikbaar. Eigenlijk heeft Sem Steijn deze week pech, zei iemand bij het kijken naar de Oranje-training. Was de huidige topscorer van de eredivisie keeper geweest, dan had hij nu op zeker op het oefenveld gestaan in Zeist." Koeman had Steijn wel op zijn lijst staan, maar koos voor PSV'er Guus Til.

Lees ook: Oranjespeler heeft bijzondere fan: 'Bellingham appte mij na die wedstrijd'

Vorig seizoen werd Til landskampioen met PSV en vorige week was hij basisspeler in de Champions League. Wijffels: "Met zo’n status was Til pak ’m beet zes jaar geleden dicht bij de basis van Oranje geweest. Zoals Ruud Vormer van Belgisch kampioen Club Brugge dat destijds was. Vormer speelde in de eerste bondscoachperiode van Koeman vier interlands, onder meer tegen Italië. Maar nu, in het tweede ‘Kabinet-Koeman’, zijn er genoeg spelers die in de pikorde vóór Til gaan."

Tekst gaat verder onder de foto.

Mats Wieffer, international van het Nederlands elftal
© IMAGO - Mats Wieffer, international van het Nederlands elftal

Ook Wieffer ziet dat het dringen wordt op het middenveld, zo vertelt hij in het Algemeen Dagblad. "Je moet je uiterste best doen om erbij te zitten. Schouten is nu weggevallen, dan hoop je dat de keuze op jou valt. En dat is gelukkig gebeurd." De negenvoudig international kreeg in maart vorig jaar de kans door blessures van anderen. In juni gold hetzelfde voor Reijnders. "Een jaar later is de status van Reijnders al zodanig dat Koeman hem als één van de eersten op papier zet voor zijn basiself", ziet Wijffels.

Lees ook:KKD-speler geniet van broer in Oranje: ‘We wisten allang dat hij dit kon’

Artikel gaat verder onder video

Wijffels: "Het maakt benieuwd naar de keuzes als er straks eens acht of negen middenvelders tegelijk beschikbaar zijn. Welke afwegingen maakt Koeman dan bij een interlandperiode? Put hij dan niet of nauwelijks nog uit de Eredivisie? Staan er dan alleen nog Champions League-spelers op het middenveld? De lat komt hoe dan ook hoger en hoger te liggen. Het moet een heerlijk vooruitzicht zijn voor De Jong om in zo’n Oranje terug te keren. Maar het interessante is ook: bij de interlands vorige maand tegen Bosnië en Duitsland sloeg zijn gemis niet langer een gapend gat."