Arne Slot schrijft geschiedenis als manager van Liverpool

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
03 okt. 2024, 09:05
03 okt. 2024, 09:12
Arne Slot, manager van Liverpool.
© IMAGO/Mee Met Oranje - Arne Slot, manager van Liverpool.

Arne Slot mag zich de best gestarte manager van Liverpool ooit noemen. De Engelse club was woensdagavond in de Champions League met 2-0 te sterk voor Bologna en dat betekende alweer de achtste zege voor the Reds in negen officiële duels onder leiding van de Nederlander. Geen enkele manager van Liverpool boekte betere resultaten in zijn eerste negen duels in dienst van de Merseyside-club.

“Het was bijna onmogelijk om nog speciale dingen te doen bij deze club... Er hebben hier zoveel geweldige trainers gewerkt”, verwees Slot na afloop naar de rijke historie van Liverpool. “Deze start zegt veel over hoe we zijn begonnen, hoe de spelers erin mee zijn gegaan, hoeveel moeite ze erin steken en hoeveel de rest van de staf mij heeft geholpen om deze start mogelijk te maken.”

Arne Slot schrijft geschiedenis bij Liverpool

“Het is een mooie start, maar ik hoop dat de supporters me zullen herinneren om nog mooiere dingen.” Slot startte zijn nieuwe avontuur met overwinningen op Ipswich Town (0-2), Brentford (2-0) en Manchester United (0-3) in de Premier League. De eerste ontmoeting na de interlandperiode ging verrassend verloren, 0-1 tegen Nottingham Forest, maar daarna volgden vijf zeges op rij op AC Milan (1-3), Bournemouth (3-0), West Ham United (5-1), Wolverhampton Wanderers (1-2) en Bologna (2-0).

Lees ook: Pijnlijke beelden van Memphis Depay in Brazilië al ruim 2 miljoen keer bekeken

Oranje-internationals als Virgil van Dijk en Ryan Gravenberch zijn onder leiding van Slot onbetwiste basiskrachten. De middenvelder was dat zeker niet onder Jürgen Klopp, maar sinds de komst van Slot is hij bezig aan een uitstekende reeks die ook leidde tot een basisplaats bij Oranje in de voorbije interlandperiode. Het lijdt geen twijfel dat Gravenberch vanaf vrijdag deel zal uitmaken van de definitieve selectie van Oranje voor de komende interlands in de Nations League.

“Ryan was vandaag weer uitstekend. Ik was erg blij met hem. Maar dat zeg ik niet tegen spelers in de rust, want er zijn nog 45 minuten te gaan, maar na de wedstrijd heb ik hem wel verteld dat het opnieuw een geweldige prestatie van hem was”, vertelde Slot, die de middenvelder prijst om zijn vermogen om een man uit te spelen en goed te dribbelen. “Er is een aantal manieren om een tegenstander te overrompelen of om een overtal te creëren. Eén daarvan is een speler die een man kan uitspelen en die goed kan dribbelen.”

Lees ook: Van der Gijp heeft medelijden met Oranjespeler: 'Hij raakt geen knikker!'

“Dan creëer je meteen een overtalsituatie. Dat was exact wat er gebeurde. Ryan heeft dat vermogen.” Een andere Oranjespeler, Cody Gakpo, komt vooralsnog minder in het verhaal voor bij Liverpool. De aanvaller kwam weliswaar in negen officiële duels binnen de lijnen, maar in de Premier League verscheen hij niet eenmaal aan het starsignaal. Zijn inbreng is vooralsnog beperkt gebleven tot zes invalbeurten van maximaal 29 minuten. De teller staat op twee treffers en een assist.