Armoedig Oranje mag blij zijn met 1-0 nederlaag tegen Duitsland

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
14 okt. 2024, 22:40
Nederland verliest met 1-0 van Duitsland in de Nations League
© IMAGO/Mee Met Oranje - Nederland verliest met 1-0 van Duitsland in de Nations League

Nederland heeft maandagavond verloren van Duitsland in de Nations League. Het team van bondscoach Ronald Koeman maakte in de Allianz Arena een zeer matige indruk en kwam met een 1-0 nederlaag eigenlijk nog goed weg. Met een schamel punt in de interlandperiode in oktober doet Oranje geen goede zaken, daar Hongarije tegelijkertijd met 0-2 won van Bosnië en Herzegovina. Nederland en Hongarije hebben nu evenveel punten, vijf, in Groep 3 van Divisie A, terwijl Duitsland met tien punten de dans leidt. Nederland en Hongarije staan op 16 november tegenover elkaar.

Het was een wonder dat Nederland na het klinken van het rustsignaal met een tussenstand van 0-0 de kleedkamers kon opzoeken. Koeman stond in de eerste 45 minuten voortdurend aan de zijlijn en zag hoe zijn team de geschorste Virgil van Dijk zowel defensief als in de opbouw nodig miste. Oranje ontsnapte na 1 minuut en 40 seconden al aan een tegengoal. Micky van de Ven en Jorrel Hato zagen er bij het uitverdedigen slecht uit, waarna Jamie Leweling de bal achter Bart Verbruggen schoot. Na een lange VAR-check annuleerde arbiter Slavko Vincic de treffer wegens zeer nipt buitenspel van Serge Gnabry.

Artikel gaat verder onder video

Nederland zakt door de ondergrens tegen Duitsland en verliest

Oranje slaagde erin om de bal wat langer in de ploeg te houden naarmate de eerste helft verstreek, maar het was schrikbarend om te zien hoe makkelijk Duitsland af en toe door de Nederlandse defensie sneed. Koeman zag hoe de slordigheden zich opstapelden en Oranje telkens goed wegkwam. Stefan de Vrij voorkwam op de lijn een doelpunt van Leweling, Tim Kleindienst schoot hoog over na balverlies van Van de Ven en Gnabry profiteerde niet van concentratieverlies van Timber vlak voor het strafschopgebied. Duitsland schoot in de eerste 45 minuten acht keer, waarvan viermaal op doel. Nederland daarentegen niet één keer.

Tijjani Reijnders en Quinten Timber bleven in de rust in de kleedkamer achter en werden vervangen door Mats Wieffer en Donyell Malen. Koeman oogde in de eerste vijftien minuten van de tweede helft wat rustiger, wellicht omdat zijn ploeg het na rust beter voor elkaar had. Na iets meer dan een uur spelen ging het alsnog fout. De bal kwam na een afgeslagen corner voor de voeten van Leweling en hij schoot het leer genadeloos hard tegen de touwen: 1-0.

Meteen na het doelpunt wisselde Koeman opnieuw. Cody Gakpo werd vervangen door Jeremie Frimpong. Veel effect sorteerde de wijziging niet: Duitsland zakt enigszins in, terwijl Nederland niet in staat was om een vuist te maken. In minuut 78, enkele minuten na de entree van Joshua Zirkzee voor Brobbey, was Xavi Simons uit het niets heel dicht bij de gelijkmaker. Hij schoot vanaf een meter of twintig op de bovenkant van de lat. In de laatste minuut was ook Malen dicht bij de 1-1 toen debutant Oliver Baumann een heerlijke redding in huis had op zijn pegel. Ook in de vier minuten extra tijd kon Oranje een nederlaag niet voorkomen.