Andere trainer als Slot, Ten Hag of Bosz wordt genoemd als opvolger Koeman

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
25 sep. 2024, 16:43
Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal
© IMAGO/Mee Met Oranje - Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal

De naam van Giovanni van Bronckhorst wordt genoemd als mogelijke opvolger van Ronald Koeman. Het contract van de bondscoach van het Nederlands elftal loopt het WK van 2026 af. Volgens journalist Johan Inan is de voormalig international 'helemaal geen gekke suggestie', zo zegt hij in de AD Voetbal Podcast.

Van Bronckhorst was als voetballer onder meer succesvol bij Feyenoord en Barcelona. De 106-voudig international begon in 2015 als hoofdtrainer van de Rotterdammers. Met die club legde hij beslag op de landstitel, KNVB beker en de Johan Cruijff Schaal (beide tweemaal). Daarna ging de oud-voetballer aan de slag bij Rangers, waar hij de Schotse beker wist te winnen. Sinds afgelopen zomer staat hij aan het roer bij Besiktas. In Turkije won hij in zijn eerste officiële duel gelijk de Turkse Supercup en daarna volgde een sterke competitiestart.

Artikel gaat verder onder video

Wie wordt de opvolger van bondscoach Ronald Koeman?

Etienne Verhoeff vraagt zich in de podcast van het Algemeen Dagblad daarom af of Van Bronckhorst een goede kandidaat zou zijn om het stokje van Koeman over te nemen. "Vind ik helemaal geen gekke suggestie. Ik vergeleek Van Bronckhorst altijd een beetje met Phillip Cocu en Frank de Boer, dat is een beetje dezelfde generatie. Ze zijn tegelijk trainer geworden en bij hun oude liefde begonnen en daarmee landskampioen geworden. Maar goed, het verhaal van Cocu en De Boer is bekend. Die hebben het daarna in verschillende competities geprobeerd, maar dat is faliekant mislukt", reageerde Inan.

Lees ook: Wereldkampioen komt met lovende woorden over Oranjespeler Ryan Gravenberch

Door anderen wordt Peter Bosz vaak als opvolger van Koeman genoemd, maar de PSV-trainer heeft buiten Nederland geen prijzen gepakt. Van Bronckhorst heeft dat wél. Inan: "Van hem kunnen we toch wel stellen dat hij zich heel aardig staande heeft gehouden. Met een plek in de Europa League-finale met Rangers, waarmee hij ook de beker heeft gewonnen. En nu met Besiktas meteen een prijs begonnen."

Lees ook: Dit zijn de beste Nederlandse spelers in de nieuwe EA Sports FC 25

Volgens Inan beschikt 'zijn' kandidaat nog over een belangrijke eigenschap om Koeman op te volgen na het WK in Canada, Mexico en de Verenigde Staten. "Wat Van Bronckhorst wél bewijst, is dat hij een team kan boetseren dat daadwerkelijk om de prijzen gaat meedoen. En laat dat nu nét de bedoeling zijn van een eindtoernooi." Verhoeff voegt echter toe dat de oud-verdediger ook mindere kanten heeft. Zo staat hij volgens de journalist niet bekend om zijn gepeperde uitspraken in de media. "Het is heel obligaat", moet Inan toegeven. "Maar je kunt ook zeggen: het is een gentleman."

Lees meer over:

Ronald Koeman