Ajax kan Koeman en Oranje in een lastig parket brengen

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
07 sep. 2024, 08:23
07 sep. 2024, 12:04
Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal
© IMAGO/Mee Met Oranje - Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal

Ronald Koeman kan bij het Nederlands elftal ongewenst in een hoek worden gedreven door de keuzes die Ajax deze zomer op transfergebied heeft gemaakt, zo voorziet Wim Kieft. De oud-spits van Oranje doelt op het feit dat Wout Weghorst werd aangetrokken ondanks de aanwezigheid van Brian Brobbey. De aanvallers zijn, samen met Joshua Zirkzee, de kandidaten om de eerste spits van Oranje te worden zolang Memphis Depay niet een nieuwe club heeft gevonden, fit is en weer voorkomt in de plannen van Koeman.

Ajax-trainer Francesco Farioli heeft nog niet uitgesproken wie de eerste keus als spits is in de Johan Cruijff ArenA, maar Kieft voorziet een mogelijk pikante situatie. "Weghorst kennende gaat hij vol voor de spitspositie. Het wordt extra pikant voor Koeman als Weghorst Brobbey uit de basis speelt. Dat verkleint zijn opties, want je kan Brobbey moeilijk in de basis van Oranje zetten als hij bij Ajax door een andere international wordt gepasseerd op die positie", schrijft Kieft zaterdag in zijn column in De Telegraaf.

Artikel gaat verder onder video

Mogelijke opstelling Oranje: Koeman kiest voor vijf nieuwe namen tegen Bosnië

Weghorst wordt onder Koeman hoofdzakelijk gebruikt als supersub. In de kwalificatiereeks richting het voorbije EK kreeg de aanvaller incidenteel een basisplek, maar voorafgaand aan het eindtoernooi kreeg hij te horen dat hij geen deel zou uitmaken van de basiself. Op het EK toonde hij als invaller wel zijn waarde. "Frank de Boer zette als bondscoach Weghorst ooit in de basis van Oranje, maar dat heeft Koeman nooit gedaan en gaat niet snel gebeuren", voorspelt Kieft, om vervolgens te concluderen: "In ieder geval is het opmerkelijk dat Koeman bij Oranje op deze manier door de situatie bij Ajax een hoek in gedreven kan worden."

Lees ook: Waar en hoe laat wordt Nederland - Bosnië en Herzegovina uitgezonden?

Kieft heeft zijn twijfels bij Zirkzee, die hij als 'nog wat te licht voor Oranje' betitelt. "Iedereen ziet dat Zirkzee kan voetballen en toch blijft het afwachten met hem op topniveau. Zijn spel en ontwikkeling bieden vooralsnog geen garanties", schrijft Kieft, die daarbij aanstipt dat Zirkzee meer 'de zwervende spits' is dan een klassieke 'nummer 9'.

Nederland speelt zaterdagavond vanaf 20.45 uur in het Philips Stadion zijn eerste wedstrijd sinds het EK. In het eerste Nations League-duel met Bosnië en Herzegovina lijkt Zirkzee te gaan starten. Komende dinsdag wacht een ontmoeting met Duitsland.